Savez RVI TK: Problem isplate invalidnina riješiti do 5. februara

Izjave koje su ovih dana dolazile od najodgovornijih dužnosnika Vlade FBiH da ukoliko ne bude usvojen budžet Federacije BiH /FBiH/ za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti nijednu obavezu koja se finansira iz budžeta i da to znači da već u februaru neće biti ni invalidnina, iniciralo je sjednicu Predsjedništva Saveza RVI Tuzlanskog kantona, koja okuplja čak devetnaest članica sa prostora Tuzlanskog kantona, Podrinja te Brčko Distrikta, na kojoj se između ostalog raspravljalo i o ovoj mogućnosti, te s tim u vezi doneseni su i određeni zaključci koji su prezentirani medijima.

„Inicijativa za reagovanje je krenula od nas sa prostora Tuzlanskog kantona i biće danas upućena prema Koordinaciji boraca Federacije BiH da se ukoliko ne dođe do isplate invalidnina do 5. februara, već narednog dana zakaže vanredna skupština na kojoj će se donijeti konkretni zaključci i daljnji koraci. Nas borce ne zanima izjava bilo kojeg zvaničnika pa ni Predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare, jer oni imaju plaće po pet i više hiljada maraka koje dobiju od naroda, a naši ratni vojni invalidi žive od invalidnina do 300 maraka, koliko prima preko 80 % našeg članstva. Ako se nisu sposobni dogovoriti neka predaju svoje mandate onima koji to mogu, mi tražimo svoje i to je minimum naših zahtjeva“- kazao je Fahrudin Hsanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Na novinarsko pitanje šta će se desiti ako invalidi ne dobiju svoje invalidnine do 5. februara on je odgovorio, da dan poslije slijedi skupština koordinacije boraca federacije BiH koja će zauzeti stav po ovom pitanju.

„Koordinacija boraca Federacije BiH okuplja sve boračke organizacije uključujući i ratne vojne invalide i ne želim ni pomišljati šta bi se sve moglo desiti jer kad uzmete invalidu ili šehidskojporodici ono malo od čega živi onda je logično da strpljenje predtaje“– dodao je Hasanović.

(fejm.ba)