Sava kritično, Una izlila: Do nekih sela može se samo u čamcima

Vodostaj Save u Srpcu premašio je kotu vanredne odbrane od poplava za 25 cm i jutros je iznosio 965 cm.

Najteža situacija je u Kobašu, gdje je pod vodom šest domaćinstava. Međutim, ukoliko dođe do daljeg porasta vodostaja bit će poplavljeno još nekoliko desetina domaćinstava, potvrdili su predstvanici lokalne vlasti.

U Bajincima i Gaju su već nekoliko dana poplavljena tri domaćinstva. Pod vodom je i mjesno groblje u Bajincima, a voda je okružila i pravoslavni hram u ovom selu.

U srbačkoj općini su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Situacija je naročito bila teška sinoć na vrbasko-savskom nasipu, gdje je došlo do oštećenja na mehaničkoj ustavi te do povećanog protoka vode u branjeni dio ove lokalne zajednice.

Oštećenja su sanirana.

Vodostaj Save je u porastu i u Bosanskoj Gradišci, gdje je premašena kota vanredne odbrane od poplava za 115 cm i vodostaj iznosi 845 cm.

Ove dvije općine danas će posjetiti direktor Uprave Civilne zaštite RS-a Mile Međed.

Poplave u Hrvatskoj

Mještani 15 domaćinstava u hrvatskom selu Kuljani, opština Dvor, ponovo su odsječeni zbog izlivanja rijeke Une u ovom naselju, rekao je Srni načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

On kaže da se do ovog naselja od juče može doći samo čamcima.

“Takva situacija bila je prošle sedmice četiri dana, do četvrtka 15. marta, i od juče ponovo. Danas ćemo čamcima dostaviti hranu i vodu”, naveo je Arbutina.

On je istakao da je na putu Hrvatska Kostajnica-Dvor saobraćanje prekinuto samo u Kuljanima.

Arbutina je naglasio da nivo vode između Struge i Unčana iznosi 15 centimetara, ali da saobraćaj nije obustavljen.

U Dvoru su od 8. do 15. marta na snazi bile vanredne mjere odbrane od poplava, a od tada su i dalje na snazi redovne mjere.

(Fokus.ba)