Sastanak u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla o liberalizaciji pravila za uvoz stranih radnika

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održan je zajednički sastanak privrednika o liberalizaciji pravila za uvoz stranih radnika. Tokom posljednjih godina je evidentan nedostatak radne snage.Prema podacima kojima raspolaže Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo , turizam i privredu nedostaje 50 % radne snage. Najviše radnika nedostaje u uslužnim djelatnostima, građevinarstvu, industriji i poljoprivredi , istakao je Kasim Selimović predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo , turizam i privredu pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, koji pojašnjava:-

-Susrećemo se sa mnogobrojnim problemima u nedostatku radne snage i ovo nam je prvi sastanak na koji smo pozvali sve privrednike da pristupe i da se suoče sa ovim našim problemima koje javno iznosimo .Ovo je još jedan u nizu , da naše probleme prenesemo na vlast, jer ne tražimo nešto što je vezano za finansijske sredstva , samo želimo da ukažemo na nedostatak radne snage bez koje je teško raditi, što je najveći problem na području Tuzlanskog kantona. Vlast treba da shvati naše probleme od kojih vlast živi, a drugi u Hrvatskoj i Srbiji se svi takvi problemi sređuju. Ne želimo izgubiti tržište, a iako imamo nedostatak radne snage opet postižemo dobtre rezultate –ističe  predsjednik Selimović.

Privrednik iz Gradačca Senad Hečimović naglašava, da je nedostatak radne snage najviše u poljoprivrednoj proizvodnji , pa se susrećemo sa mnogim problemima, a radna snaga nam je potrebna za 20-tak dana da se nastavi radni trend, da ne dođemo do pada i sadašnje proizvodnje . Mnoga radna snaga je otišla iz zemlje drugim putem , nisu mislili niti na plaćanje jer ko je zacrtao da ide , otišao je, a to nam je napravilo probleme nedostatka radne snage ,rekao je između ostalog Hečimović.

Duška Rebić