Saopštenje: Odnosom i postupcima Vlade FBiH ugrožava se stabilnost RMU „Banovići“ d.d. Banovići

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost za razrješenje Uprave RMU „Banovići“ d.d. Banovići zbog navodnog gubljenja povjernja dioničara, kao i prethodu saglasnost za imenovanje novih članova Uprave Društvo.

Iz menadžmenta Rudnika navode da se radi o ishitrenoj odluci koja bi uveliko mogla dovesti u pitanje funkcionalnost i stabilnost Rudnika, od kojeg je u velikoj mjeri zavisan cjelokupan energetske sektor države. Na ovakvo stanje skrenuli su pažnju i predstavnicima Vlade FBiH Dopisom upućenim 12.06.2023. godine, gdje je između ostalog u kratkim crtama prikazano stanje i turbulencije sa kojima se susreću u ovoj kompaniji. Također, predstavnici Vlade FBiH pozvani su i u posjetu Rudniku, gdje bi bili u mogućnosti detaljnije sagledati i upoznati sa svim navedenim.

Dopis prenosimo u cjelosti:

„Poštovani,

Molimo Vas da razmotrite ozbiljnost situacije u RMU „Banovići“ d.d. Banovići koja je prouzrokovana između ostalog i Vašim postupanjem.

Naime, ishitrenim i nedorečenim postupcima ste destabilizirali i dodatno opteretili operativno funkconisanje RMU „Banovići“ d.d. Banovići koji je za Vašu informaciju u potpunosti tržišno orjentisan i od koga zavisi egzistencija 2700 porodica kao i stabilnost elektroenergetskog sektora BiH.

Svojim postupcima ste unijeli nemir među rudare od čijeg htijenja i motiviranosti u potpunosti zavise rezultati proizvodnje. Već dvije godine poslujemo na granici opstojnosti što zbog požara u Jami Omazići, što zbog krize uzrokovane Ukrajinskim ratom, a što i zbog specifičnosti aktuelnog političkog trenutka. Do sada smo uspješno prevazišli sve te prepreke, amortizirali sve prijetnje i uspjeli očuvati kompaniju.

Napominjemo, da smo u prethodnoj godini i pored činjenice da je Jama Omazići radila smanjenim kapacitetom zbog prethodno saniranog požara zbog kojeg je jama bila van procesa proizvodnje godinu dana te klizišta na PK Grivice koje je nastalo kao rezultat nemara i pogrešnog odlaganja otkrivke u prethodnih 15 godina, uspjeli povećati prihode za preko 31 mil. KM aktivnom politikom prodajnih cijena i pravovremenim odgovorom na nove tržišne izazove čime smo udarac krize izazvan ratom u Ukrajni u većoj mjeri uspjeli amortizovati. Suočeni sa gore navedenim te povećanjem plata novim Kolektivnim ugovorom (preko 31% odnosno preko 1,6 mil. KM/mjesečno) zajedno  sa našim rudarima uspjeli smo očuvati kompaniju. Uzmemo li u obzir i opšti porast cijena svih inputa u prethodnoj godini od kojih izdvajamo samo neke pozicije (struja, nafta, rezervni dijelovi – povećanje troško kao rezultat povećanih cijena preko 20 mil. KM u odnosu na godinu ranije) rad Uprave zajedno sa radom svih rudara trebali bi ste adekvatno sagledati i cijeniti i na osnovu toga postupati.

Posljednjim postupcima Vas i Vlade FBiH ste sve ono što smo radili u proteklom periodu doveli u pitanje, destabilizacijom odnosa unutar našeg Društva. Napominjemo, da je naše Društvo samostalno, da funkcionišemo bez ičije pomoći i obezbjeđujemo opstojnost u specifičnoj djelatnosti gdje je osnov uspjeha posvećenost radu rudara koji, Vašim odlukama, su ušli u zonu neizvjesnosti. Svaki dan rada i svaka iskopana tona za nas predstavlja opstanak a kontinuitet pada proizvodnje od Vašeg imenovanja a posebno nakon Vaših odluka je evidentan i alarmirajući za sve nas.

Ovdje se ne radi o mandatima direktora koji su u potpunosti na dispoziciji onoga što Vlada FBiH smatra da treba da učini ali ta Vlada treba da pokaže ozbiljnost i da činjenje bude u skladu sa zokonskim propisima ali i vodeći računa o interesu kompanije čiji je vlasnik.

Molimo Vas da u narednom periodu promijenite svoj način djelovanja te da promptno reagirate i jasno se opredijelite koje su to politike koje Vlada želi provoditi.

Predlažemo da fokus interesovanja usmjerite ka donošenju odluke Upravnog odbora uprave za indirektno oporezivanje kojom bi rudnici bili oslobođeni plaćanja putarine na utrošenu naftu u prevoznim sredstvima rudnika koja ne koriste javne puteve. Informacije radi, za prvih 5 mjeseci tekuće godine, naše Društvo je nedonošenjem ove Odluke oštećeno za iznos preko 2 mil. KM

Ono što smatramo da je svako iole ozbiljan na toj funkciji trebao učiniti je da se upozna sa stanjem u kompaniji. Radi podsjećanja napominjemo da smo Vas pozvali da posjetite našu kompaniju, koja je sada Vaša odgovornost, da na izvoru informacija osjetite težinu svih onih sedam kora koje smo do sada zajedno sa našim rudarima obezbjedili. Da li ćete svojim postupanjem omogućiti ili onemogućiti opstojnost kompanije, do Vas je.