Sagrađena ploča za 109 poginulih policajaca proteklog rata

U okviru obilježavanja 80 godina od oslobođenja Tuzle u II Svjetskom ratu pred zgradom MUP-a u Tuzli otkrivena je nova ploča u znak na sjećanja na poginule policajce Stanice javne bezbjednosti u odbrambenom oslobodilačkom ratu, koji su dali svoj život za mir i slobodu.
Ovom tužnom sjećanju je prisustvovao veliki broj građana, porodica, prijatelja, policije koja je u stroju  odali počast, ali i Vlada TK, MUP-a TK , Gradske uprave i druge delegacije koje su odali počast i položili cvijeće i vijence.

Prema riječima Dževada Kormana, direktora Uprave policije inicijativa za novi spomen obilježje je potekla od Udruženja policije „Manevarac“ Tuzla i  „ 4april“ Tuzla , naša je dužnost da se prisjećamo poginulih i mladim generacijama da znaju i da uče da tu leže oni koji su  štitili i branili građane i ovu zemlju i dali svoje živote za oslobođenje od fašizma, za slobodu naših naroda.

Predsjednik  Udruženja „4 April „ Tuzla Zahid Selimbašić ističe da je bitno da se zna ko je dao život od policajaca za odbranu od agresije, te građani i porodice poginulih pokloniti  će se,  odati počast i položiti cvijeće.Svoj život u odbrani naše domovine dalo je 109 policajaca, a više od dvije hiljade je ranjeno.

Na ploči su ispisana imena 109 poginulih  sa regije sjeveroistočne BiH, koja je zahvatala dijelove Srebrenice, Brčkog, Vlasenice i Zvornika i sada su ta imena na ovoj ploči. Odavno smo pokušavali da ostvarimo ovu ideju i želju da ovo realizujemo i sada smo to uspjeli.Ratna policija je bila multietičnog sastava i dala je svoj doprinos u odbrani i očuvanju javne sigurnosti građana i imovine, istakao je sekretar Udruženja policije 1992-1995.“Manevarac“ Tuzla , Suad Ajdaslić .

Duška Rebić