Sa tržišta BiH povučene opasne drvene bojice i još dva nesigurna proizvoda

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučene su drvene bojice, reflektujući prsluk porijeklom iz Kine i Aparat za brijanje, jer predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Sa tržišta su povučene drvene bojice Yalong colored pencils, te reflektujući prsluk Bubuxin 00000160D, kao i Aparat za brijanje ProGemei GM-7090, a potrošačima koji su ih kupili preporučuje se da ih vrate uvozniku ili u prodavnicu maloprodaje.

Iz Agencije navode da je “migracija” hroma iz materijala ostruganog sa površine bojica veća od dopuštene, a dijete, ukoliko bojicu stavi u usta, izlaže se djelovanju hroma koji može uzrokovati rak, preosjetljivost i može izazvati alergijske reakcije.

Reflektujući prsluk, koji je povučen sa tržišta, nije usklađen sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu, tako da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, jer ne signalizira prisustvo korisnika pa može doći do nesreće i povreda.

Aparat za brijanje ProGemei GM-7090 predstavlja rizik od požara i strujnog udara jer nema odgovarajuće uputstvo za upotrebu, a površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je manja od minimalno dozvoljene.