Rukometaši BiH večeras protiv Slovenije otvaraju kvalifikacije za EURO

Rukometaši BiH večeras od 20,00 sati gostuju u Sloveniji u meču prvog kola grupe 7 kvalifikacija za EURO 2024.

 

Irfan Smajlagić je nedavno postao novi selektor BiH i upravo će protiv Slovenije debitovati na klupi Zmajeva.

 

Selektor je uoči utakmice sa Slovenijom istakao da je našem timu potreban kontinuitet.

 

“Moja vizija je da ne ovisimo od sreće i žrijeba, nego da od nas. Da ne budemo topovska hrana bilo kome. Euro treba da bude stepenica za dalji razvoj. Moramo napraviti kontinuitet. Sve stvari moramo posložiti. Šta znači otići na Euro, ako si tamo topovska hrana? Ali ako imamo šansu da taj Euro iskoristimo pozitivno, onda je to dobro”, rekao je Smajlagić i dodao:

“Imamo reprezentacije Slovenije i Crne Gore. Trošiti riječi na Sloveniju koja ima vrhunske igrače je suludo. Imamo Crnu Goru, koja ima tendeciju za stalni napredak. I kad to realno sagledamo, ne bojimo se, ali moramo gledati od sebe, da damo sve od sebe, pa ćemo poslije sumirati šta smo napravili. Ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni i sagledati sve.”

 

Sinoć je odigrana i prva utakmica naše grupe u kojoj je Crna Gora pobijedila Kosovo sa 29:20.

 

Podsjećanja radi, plasman na EURO izborit će dvije najbolje selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

 

Nastup na prvenstvu osigurale su selekcije Njemačke (domaćin), Švedske (aktuelni šampion Europe), Španije (vicešampion Europe) te Danske (trećeplasirana sa posljednjeg prvenstva Europe)