Rudari prekinuli štrajk: Od 2018. godine minimalan koeficijent 2,50

Rudari Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” u Han Biloj prekinuli su 24-satni štrajk koji je nastao zbog nezadovoljstva smanjenjem koeficijenata plaće s 2,60 na 2,40.

Nakon današnjeg sastanka usaglašeno je da koeficijent za novembar ostaje 2,40, ali da će za Dan rudara biti isplaćeno 50 KM više na tradicionalnu nagradu od 250 KM.

Sastanak rudara s predstavnicima uprave rudnika “Abid Lolić” trajao je nešto više od sat vremena, a iako koeficijent nije vraćen, rudari su zadovoljni napustili sastanak i prekinuli štrajk.

“Koeficijent za prošli mjesec ostaje 2,40, ali će nam na Dan rudara umjesto zakonskih 250 KM isplatiti 300 KM i tako nadomiriti ovaj manjak koji će nastati promjenom koeficijenta. Svakako, definisali smo i norme, tako da će od naredne godine minimalni koeficijent jamskog rudara po satu iznositi 2,50, a povećanjem proizvodnje povećavat će se i koeficijent”, izjavio je jedan od rudara.

Problem rudara u Han Biloj, prema njegovim riječima, bio je taj što bez obzira na iskopnu normu nisu imali fiksni koeficijent. Zadovoljni današnjim sastankom prekinuli su štrajk, a rudari koji su trebali sići u jamu u drugoj smjeni zbog štrajka su dobili slobodan dan.

Na kraju razgovora rudari su dodali da će u skorije vrijeme u rudniku “Abid Lolić” biti izvršena ulaganja u nabavku modernije opreme za rad, čime će se olakšati rad rudara.

(Klix.ba)