Rudari poručuju: “Ako rudar ne zaradi platu, ko je onda zaradi “

Obilježavanje Dana rudara u Federaciji BiH ove godine rudari će dočekati u duhu protestnog skupa, jer ih se, kako tvrde želi predstaviti kao ogroman teret društvenoj zajednici. Paljenjem baklji i okupljanjem ispred zgrade Uprave Rudnika Kreka, danas su željeli poslati poruku da su ozbiljni u svojim zahtjevima.

Ovaj koncept ne može dovest ništa dobro. Rudari u svim rudnicima su shvatili, ako nam čovjek kaže da od prvog januara 2022. godine najveći rudnik u sastavu Koncerna ide u stečaj ako se ne prihvate Pravilnici o radu i radnom učinku, onda je nama svima jasno. Mi nemamo šta čekat, bolje danas, nego sutra. Mi nikad nećemo izdat rudare. 23 je očitovanje ili – ili”, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” Tuzla

Bezuslovna primjena važećeg Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji, jedan je od sedam zahtjeva koje su rudari iznijeli na vandrednoj sjednici Upravnog odbora samostalnog Sindikata radnika rudnika FBIH.

Da se stavi van snage važeći aktuelni Pravilnik o radu u Rudniku uglja “Kreka” u Tuzli koji je usklađen sa važećim Kolektivnim ugovorom, a da se u primjenu stavi Pravilnik o radu i radnom učinku, koji nije utvrđen uz konsultacije sa Sindikatom i koji nije u skladu sa kolektivnim ugovorom koji je na snazi”, istakao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBIH

Iz Sindikata poručuju da će se svim metodama sindikalne i radničke borbe sačuvati stečeni nivo materijalnih prava radnika u rudnicima, te da ne žele prihvatiti akt koji nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, jer bi to značilo devastiranje dostignute visine novčane naknade za svako radno mjesto.

Svakodnevno smo izloženi prijetnjama kako iz Vlade FBIH , tako i iz Elektroprivrede o mogućim stečajnim postupcima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna, radi toga zahtijevamo da se predstavi jasno definisan plan i način uvezivanja radnog staza”, zaključuje Husić. 

Svoju platu rudari su uvijek teško zarađivali, a nepostojanje bilo kakve alternative za egzistenciju rudara dovelo je do toga da rudari budu odlučniji nego ikada, što će kako kažu, dokazati 23. novembra na najavljenom protestnom skupu.