Rodni list je trajni dokument, zašto ga neki iznova traže?

Rodni list i ostali izvaci iz matičnih knjiga još su od maja 2012. godine u FBiH trajni dokumenti, čime je trebala prestati praksa da “važe” šest mjeseci, što je stvaralo gužve, a i troškove za građane. Ipak i danas su građani u nekim situacijama suočeni sa zahtjevom da dostave rodni list “ne stariji od šest mjeseci“, naprimjer za konkurs na neki posao, upis djece u neke škole ili čak upis bebe u matičnu knjigu rođenih ukoliko njeni roditelji nisu vjenčani.

Traže se i uvjerenja o državljanstvu ne starija od šest mjeseci. Iz redakcije Večernjeg lista pitali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH je li rodni list još trajan dokument i zašto je i dalje u nekim slučajevima prisutna praksa traženja “svježeg” izvoda iz matične knjige. Odgovoreno je da su izvodi iz matičnih knjiga trajni dokumenti i danas, ali osim ako posebnim propisom nije određeno drugačije. Dodaju da za izmjene koje nisu navedene u izvodu odgovara onaj ko ga stavlja u pravni promet.

– Rodni list je trajni dokument, ali može posebnim propisom institucije, ustanove i slično, biti drugačije predviđeno, naprimjer na konkursima. To su lex specialis propisi. Mada je činjenica rođenja prilično nepromjenjiva. Kada je u pitanju uvjerenje o državljanstvu, tu mogu nastati promjene: možete se odreći državljanstva, može se desiti da ga izgubite… Možete sklopiti brak, promijeniti prezime, međutim datum rođenja je nepromjeniva činjenica. Mnogi to nisu uskladili – pojasnili su iz MUP-a FBiH. Prema Zakonu o matičnim knjigama, kazni za ovo nema.