Roboti će do 2030. godine “oduzeti” poslove 800 miliona ljudi

Institut McKinsey Global Institute je u istraživanju 800 poslova u 46 zemalja ustanovio da će robotska automatizacija utjecati na petinu globalne radne snage.

Navodi se da će se trećina radne snage u bogatijim zemljama poput Njemačke i SAD-a morati prekvalifikovati za druge poslove.

Najviše će trpjeti oni koji trenutno upravljaju mašinama i radnici zaposleni u industriji hrane. Siromašnije zemlje koje imaju manje novca za investiranje u automatizaciju neće osjetiti velik utjecaj.

U Indiji će roboti zamijeniti blizu 9 posto radnika. Autori istraživanja tvrde da će automatizacija posebno ugroziti hipotekarne brokere, računovođe i ostale službenike u uredima.

Poslovi koji zahtijevaju ljudsku interakciju, ljekari, advokati, učitelji i barmeni su manje podložni automatizaciji.

Specijalizovani manje plaćeni poslovi poput vrtlarstva, vodoinstalaterskih poslova i rada na održavanju će također biti slabo pogođeni automatizacijom.

U razvijenim zemljama će se povećati potreba za univerzitetskim obrazovanjem, jer će se izbor poslova koji zahtijevaju slabiju edukaciju smanjiti.

Samo u SAD-u će do 2030. godine automatizacija utjecati na od 39 do 73 miliona ljudi s tim da će se 20 miliona radnika lako prebaciti u druge industrije.

U Velikoj Britaniji će u istom periodu biti automatizovano 20 posto trenutnih radnih mjesta.