Robert Prosinečki: Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju BiH

Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Sam je sebe diskvalificirao iz reprezentacije. Reprezentativac jedne zemlje, tako i Bosne i Hercegovine, mora se dokazivati na terenu i van njega. Žao mi je, ali tako je. I Savez je reagirao i osudio njegove postupke prije izvjesnog vremena. Vranješ je ušao u sukob s navijačima, tetovaža, afere… Ne, to tako ne ide. Svi moramo biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, plasmanu na Evropsko prvenstvo. Nikakvi ni najmanji problemi u i oko ekipe nam ne trebaju”, istakao je Prosinečki, dodavši:

“Istina, imat ćemo problema zbog toga. Vranješ je igrao veoma dobro u proteklom periodu i morat ćemo tražiti rješenje na poziciji desnog beka. Nadam se da ćemo uspjeti što prije naći adekvatnu zamjenu na toj poziciji, tj. da će igrači koji bi mogli konkurirati na toj poziciji biti u takmičarskoj formi”.

Prisustvovao je danas sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) nakon koje je ponovio da vjeruje u plasman nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo 2020. godine, odnosno da u kvalifikacionoj grupi “J”, u konkurenciji Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna, njegovi izabranici imaju kvalitet za osvojiti jedno od prva dva mjesta.

“Da, nema tu dilema, niti bilo kakvog alibija i slično. Imamo tim koji treba ići na EURO 2020. Bit će teško. Mislim da će s Fincima biti teško. Grci su nezgodni, znaju igrati prljavo. Međutim, bolji smo od njih. Više bi problema mogli imati protiv Finaca. Italijani, rekao sam vam i prošle sedmice kada smo razgovarali, favoriti su u našoj grupi, no nećemo se ni protiv njih predavati i nećemo se odreći ni pokušaja osvajanja prvog mjesta u grupi”, kazao je Prosinečki.

Prije nekoliko dana najavio je i da će se na spisku reprezentativaca BiH za start kvalifikacija za EURO 2020., odnosno martovske utakmice sa Armenijom i Grčkom biti i novih igrača, tj. i onih koji u posljednje vrijeme iz različitih razloga nisu oblačili dres državnog tima. Među njima, kao povratnika u reprezentaciju BiH danas je posebno najavio Seada Kolašinca, prvotimca londonskog Arsenala koji se oporavio od povrede.

“Ima još vremena do konačnog spiska igrača. Pratimo sve igrače. Raduju dobre partije mnogih naših. Recimo, Edin Višća je odličan u Turskoj. Ekipa mu je lider i vjerujem da će biti prvaci. Ne samo u posljednje vrijeme, Višća je u kontinuitetu odličan nekoliko posljednjih godina. Džeko, Pjanić su igrači svjetske klase, lideri naše igre… Ali svi smo podređeni kolektivu. Dolaze i mladi. Neki igrači kucaju na vrata reprezentacije. Elvir Koljić veoma dobro igra u Rumunjskoj. Potencijal je. Snažan, a zna igrati, ima zavidnu tehniku i on je jedan od onih koji skreću pažnju na sebe, da sada ne nabrajam sve druge… Uglavnom, imamo pravo nadati se najboljem i u narednom periodu”, smatra Prosinečki.

U narednih nekoliko dana Prosinečki će sa saradnicima iz stručnog štaba osmisliti plan priprema za utakmice s Armenijom i Grčkom.

“Okupljanje igrača zakazat ćemo za 18. mart u Sarajevu. U glavnom gradu ćemo se spremati za utakmicu s Armenijom, koju igramo 23. marta na ‘Grbavici’. Poslije selimo u Zenicu gdje ćemo trenirati do meča s Grcima 26. marta na ‘Bilinom polju’. Eto tako, lagano se zagrijavamo, pa ćemo vidjeti… Vjerujem da ćemo se s našim navijačima radovati opet u martu u obje utakmice. Super su. Znam da će ih biti na hiljade i u Torinu protiv Italije, i u Finskoj. Oni su naša dodatna snaga kući, ali i u gostima”, pričao je za AA Prosinečki.

(nezavisni.ba)