RO “Merhamet” Tuzla i ove godine provodi akciju prikupljanja kurbana

Mnogo je onih koji sebi ne mogu obezbijediti jedan dnevni obrok. Mnogo je onih koji danas pomoć u obliku hrane traže ispred vrata Narodne kuhinje. Čak 2400 obroka dnevno bude podijeljeno tokom jednog dana i to samo na području četiri općine u Tuzlanskom kantonu. I ove godine  humanitarna organizacija Merhamet organizuje akciju „Kurban“ koja za cilj prije svega ima da pomogne Narodnoj kuhinji i na taj način obezbijedi dovoljne količine mesa za korisnike kroz čitavu godinu.

„Važnost akcije za vrijeme Kurban bajrama je u tome što prikupimo dovoljno kurbanskog mesa kako bi naši  korisnici mogli imati kvalitetnije obroke.“ rekla je Mensura Husanović, direktorica humanitarne organizacije „Merhamet“ RO Tuzla.

Dan prije Bajrama korisnicima se dijele dupli obroci upravo zbog nemogućnosti da korisnici tog dana dobiju tople obroke, a kurbansko meso korisnici dobiju drugog ili trećeg dana Bajram i to po pet kilograma kurbanskog mesa po jednoj porodici.

Svi oni koji žele da doniraju kurbansko meso to mogu učiniti na dva punkta, ali važno je napomenuti da moraju brinuti  o ispravnosti doniranog mesa.

„Ovim putem pozivam sva fizička lica koji kolju  kurban, i koji žele da doniraju da to mogu uraditi u Narodnoj kuhinji ovdje u Tuzli i na Dubrave u bivšoj Kasarni i naravno uz  važeći veterinsarski nalaz o ispravnosti mesa.“ dodala je Husanović.

Kako u svojoj proizvodnji Narodna kuhinja „ Imaret“ ima mašinu za preradu mesa, vrši se i prerada doniranog kurbanskog mesa i time korisnici imaju mogućnost da dobiju obroke i od prerađenog mesa. Nažalost,  zbog teške ekonomske situacije broj korisnika Narodne kuhinje u stalnom je porastu, a za ove ljude kojima je topao i kvalitetan obrok sve , pomoć dobrih ljudi je neophodna.