RMU Banovići: Nabavljen novi greder

Rudnik mrkog uglja Banovići i u ovoj godini, uprkos problemima zbog pandemije korona virusa, nastavio je s nabavkom pomoćne mehanizacije. Jučer je dopremljena mašina – greder za rad na čišćenju trasa u okviru površinskog kopa.

Nova mašina – greder najvjerovatnije će biti namijenjena čišćenju trasa u okviru Površinskog kopa Turija, a po potrebi i na kopu Grivice. Dopremljena je u srijedu, a proces nabavke je trajao duži vremenski period.

Vrijednost mašine je milion i po KM. Kako navode u organizacionoj jedinici Površinska eksploatacija, nabavka gredera će mnogo olakšati proces proizvodnje.

U samom procesu rada koriste se i postojeće mašine – grederi koji se redovno održavaju u radionici Površinske eksploatacije ”Bešin” banovićkog rudnika. Također se ovdje vrše rekonstrukcije postojeće pomoćne mehanizacije, što je značajno u vremenu sporijeg procesa javne nabavke odnosno nemogućnosti kupovine nove mehanizacije, neophodne za proces proizvodnje.

U narednoj godini nastavljaju se investicije, neophodne za površinsku i podzemnu eksploataciju, te posebno za novi pogon Jug 4, najavljuju iz banovićkog rudnika.