Rješava se frekventno čvorište: Počeli radovi na izgradnji kružnog toka ˝Crveni 7˝

Vrlo gust saobraćaj u Tuzli, posebno u određenim dijelovima dana, često je zagušen, ponekad i zbog semafora. Već igrađeni kružni tokovi doveli su do poboljšanja jer kružni tok u odnosu na raskrsnice sa semaforima ima prednost u tome što nema nepotrebnog čekanja.

Počela je izgradnja jednog kružnog toka u istočnom dijelu grada, u neposrednoj blizini objekta „Crveni 7“, na lokaciji na kojoj se ukrštaju ulice Tuzlanske brigade (Sjeverna gradska saobraćajnica), ulica Maršala Tita (krak 1 – Sjeverna gradska saobraćajnica, krak 2 – sabirna ulica), ulica ZAVNOBIH-a i ulica Muse Ćazima Ćatića.

– Ovim projektom se rješava vrlo značajno frekventno čvorište izgradnjom raskrsnice sa kružnim tokom čime se u značajnoj mjeri podiže nivo bezbijenosti, kako kolskog tako i pješačkog saobraćaja, a ujedno i omogućava i bolja provoznost i prohodnost na ovom lokalitetu. Procjenjena vrijednost projekta iznosi 1.850.000 KM sa uračunatim PDV-om, uz napomenu da je u tu cijenu uračunata i sanacija vodovodne i kanalizacione mreže na prostornom obuhvatu raskrsnice sa kružnim tokom u neposrednoj blizini objekta „Crveni 7“ u Tuzli, pojasnio je Danijal Crvenjak, viši stručni savjetnik za komunalnu infrastrukturu u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Rok za izvođenje radova je 90 kalendarskih dana uz napomenu da će zavisi od vremenskih uslova na terenu tokom izvođenja radova.

Sabina Mešić (Tuzlarije)