Rekonstrukcija i asfaltiranje puta na području općine Živinice: Povezivanje naselja

Započeli su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju makadamske dionice puta Gornja Lukavica – Gladajevići – Džebari u Općini Živinice, nakon što je nedavno načelnik ove lokalne zajednice Samir Kamenjaković potpisao ugovor o izvođenju radova sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.

Riječ je o projektu pod nazivom Izgradnja infrastrukturnih, poljoprivrednih, privrednih i društvenih objekata povratnika, kao i individualnih i zajedničkih stambenih objekata povratnika po sistemu ”ključ u ruke”, koji finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Općinom Živinice.

Cilj projekta je da se poboljša komunikacija između mjesta koja su posebno ugrožena kao što su Gladajevići, Kuljan i Džebari, kako bi im se poboljšala komunikacija sa ostatkom Općine.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 126.067,50 KM, od čega Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansira 88.247,25 KM, a ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 37.820,25 KM finansira Općina Živinice.

”Ovih dana smo otpočeli realizaciju jako značajnog projekta kojeg realizujemo zajedno sa Federalnim ministarstvom za raseljena lica, koji su nam za ovaj projekat obezbjedili oko 120.000 KM. Radi se o sanaciji puta koji će područje Džebara, Gladajevića i Kuljana spojiti sa područjem Svojata, Gornje Lukavice prema Dubravama. Cilj nam je otvoriti određene nove turističke destinacije koje ćemo napraviti jednim master planom za Živinice, a koje ćemo imati nakon otvaranja turističke zajednice u Općini Živinice. Iz tog razloga moramo imati i otvorene destinacije i uspostavljanje dobrih komunikacija prema tim turističkim destinacijama. Jedna od takvih destinacija je i Berbenjak koji želimo otvoriti, koja bi u budućnosti mogla u potpunosti zadovoljiti kriterije turizma, kao što je Zlača u Banovićima”, ističe načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.