Rekonstruisano novih 500m regionalnog puta Srebrenik-Donja Orahovica

U Srebreniku je obilježen završetak radova na rekonstrukciji dionice regionalnog puta Srebrenik-Donja Orahovica. Svečanosti su, pored brojnih građana, prisustvovali i najviši predstavnici privrednog i političkog života Općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

Simboličnim presijecanjem vrpce, rekonstruisanu dionicu puta, od raskrsnice i skretanja prema naselju Brnjičani, prema raskrsnici za Moranjke, u saobraćaj su pustili premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar za boračka pitanja Enes Gegić i direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić.

U okviru projekta modernizacije ovog regionalnog putnog pravca, rečeno je na svečanosti, temeljito je rekonstruisana dionica puta u dužini od 500 metara. Radi se o kompliciranoj dionici puta gdje je, uz rekonstrukciju same ceste izgrađeno i oko 300 m betonskih zidova. U ove radove uloženo je oko 500.000 KM, a sredstva je osigurala JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona.

Kako su istakli premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i direktor Direkcije Agan Delibajrić, “radi se o nastavku rekonstrukcije i modernizacije regionalnog puta Srebrenik- Donja Orahovca.

Ranije je urađena dionica koja prethodi ovoj, koja je danas otvorena, tako da je rekonstruisano ukupno oko 1 km puta na ovoj dionici regionalnog pravca R-461a. Direkcija već ima urađenu dokumentaciju za rekonstrukciju i narednih 800m čijoj ćemo rekonstrukciji pristupiti u narednom periodu”.

“Vlada, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će, u saradnji sa Direkcijom regionalnih cesta, i u narednom periodu raditi na poboljšanju vozno – dinamičkih i tehničkih parametara cestovne infrastrukture i to primarno kroz ulaganja na mreži regionalnih putnih pravaca, kao i na cestama od kantonalnog značaja, sa ciljem podizanja nivoa sigurnosti svih učesnika u saobraćaju”, najavio je ministar Mirsad Gluhić.

“Dobra cestovna infrastruktura je preduslov za razvoj privrede i s tim u vezi, jedan od naših osnovnih ciljeva jeste povezati regije, regionalne centre, ljude…” zaključio je premijer Suljkanović.
(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)