Regionalni projekt izgradnje turističkog kompleksa na Majevici

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je danas u svom kabinetu s predstavnicima općine Lopare, načelnikom Radom Savićem i predsjednikom Skupštine općine Milenkom Ristićem, o regionalnom projektu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa sa etnoselom na lokalitetu Busija na Majevici.

Kako je rečeno, projekt ima za cilj jačanje komunikacijskih pravaca, ali i rekreativnih i turističkih potencijala sjeveroistočnog dijela BiH, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

Naime, ovaj turističko-rekreativni kompleks, okružen sa šest općina, prema planovima nalazit će se na površini od nekoliko stotina duluma, na 840 metara nadmorske visine, a bit će korišten za rekreaciju, kao vazdušna banja sa restoranima i savremenim hotelima, dok će u zimskom periodu biti aktivne skijaške staze.

“Sadržavat će šetališta, biciklističke staze, sadržaje za djecu, etnopijacu te prostor za ekstremne sportove i bit će jedno od najboljih odmarališta i lijepa stvar za povezivanje”, rekao je na sastanku s gradonačelnikom idejni tvorac projekta Svetozar Ostojić.

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da je svaki projekat povezivanja naroda na ovim prostorima dobrodošao, kao i ideje koje će poboljšati razvoj turističkih potencijala ovog podneblja, pogotovo planinskog i riječnog turizma.

Projekat su ranije podržali resorno ministarstva Vlade RS, kao i gradonačelnici Tuzle, Bijeljine, Lopara i Ugljevika. (Fena)