Realne pretpostavke za kvalitetniju saradnju

U okviru prve posjeta Aleša Ottmára ekonomskog savjetnika Ambasade Češke Republike u BiH Tuzlanskom kantonu, upriličena je i posjeta Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Uvaženog gosta iz Češke primio je u prvu posjetu predsjednik Komore Nedret Kikanović sa najbližim saradnicima.

Bila je ovo prilika da se uvaženom gostu približe pojedinosti vezane za privrednu strukturu Tuzlanskog kantona, da se predoče ključni privredni sektori, privredni potencijali. Razgovaralo se i o vanjskotrgovinskoj saradnji sa Češkom republikom.

“Veliko nam je zadovoljstvo primiti u posjetu Komori Aleša Ottmára ekonomskog savjetnika ambasade češke republike u BiH Tuzlanskom kantonu. Prezentovali smo uvaženom gostu privredu, privredna kretanja na području Tuzlanskog kantona, otvorili smo i teme o mogućnostima saradnje u narednom periodu. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju i podići je na viši nivo u odnosu na prethodni period a sigurni smo da za to postoji realan prostor. Nadamo se da u skoroj budućnosti možemo promijeniti odnose i saradnju na bolje, da možemo ponuditi neke vidove saradnje, posebno u oblasti energetskog sektora i rudarstva, ali i drugim oblastima poput prehrambene industrije, zdravstva, ekološkim aspektima, gdje bi privrednici sa područja Tuzlanskog kantona, mogli koristeći češke tehnologije i znanja unaprijediti svoje proizvodnje. Bila je ovo izvanredna prilika za uspostavljanje novih kontakata, razmjenu iskustava i neophodnih informacija za temelje kvalitetnijoj saradnji u narednom periodu”, izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.
Zadovoljstvo posjetom Tuzli, Tuzlanskom kantonu i Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, nije krio ni gost iz Češke.

“Sretan sam što mi se ukazala prilika da posjetim Tuzlanski kanton i Kantonalnu privrednu komoru Tuzla koja predstavlja privredu ovog kantona. Poznato mi je da je Tuzlanski kantona sa aspekta privrede i turizma jedan od najvažnijih kantona u Federaciji BiH. Naša želja i namjera je da nađemo mogućnosti što većeg iskorištenja resursa kojima ovaj kanton raspolaže, a sve u cilju razvoja, unaprjeđenje odnosa dvije države. Informacije koje smo dobili u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla su nam veoma korisne i iz njih smo mogli zaključiti da postoje mogućnosti za saradnju u brojnim privrednim sektorima, u industriji, u svemu što može doprinijeti kvalitetnijoj saradnji, prosperitetu naših građana, razvoju naših zemalja i regiona generalno. Idealna prilika za jačanje odnosa, uspostavljanje kvalitetnije saradnje, može biti energetski formu koji će biti održan u Sarajevu ove godine a uz učešće brojnih privrednih subjekata iz Češke Republike, posebno kada imamo u vidu brojne karakteristike koje su zajedničke za obje zemlje, koje čine veoma sličnu strukturu industrije, blizak jezik, dobre odnose dvije zemlje”, rekao je Aleš Ottmár ekonomski savjetnik Ambasade Češke Republike u BiH.

Prilikom sastanka u komori Tuzla bilo je govora i o inicijativi za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, a na temu čega je u Živinicama krajem prošle godine organizovan zajednički sastanak predstavnika (gradonačelnika/načelnika) gradova/općina Banovići, Lukavac i Živinice, predstavnika sindikata rudnika Banovići, te predstavnika Tuzlanskog kantona sa delegacijom iz Češke Republike, iz regije uglja Ústí.

Riječ je o delegaciji koja učestvuje u programu razmjene sa tuzlanskom regijom a koja je boravila u posjeti regiji Tuzla s ciljem razmjene znanja, dobrih praksi i podrške stručnjaka iz struke. Kao zanimljivi projekti, smjernice kvalitetne saradnje u narednom periodu istaknuto je nekoliko stavki. Kako je pomenuto na sastanku postoji realna mogućnost, a uz svesrdnu pomoć Ekonomskog odjela Ambasade Češke Republike u BiH, apliciranja na određene projekte, saradnje po zanimljivim projektima. Tu se prije svega misli na inicijative za organizovanje B2B susreta privrednika sa područja TK i određenih regija Češke republike, posjete ili nastupe na sajamskim manifestacijama u Češkoj a što se također može iskoristiti za organizovane susrete privrednika.

Dalje, veoma zanimljivim su se pokazali projekti “Tuzla – rijeka Sava” koji je bio aktuelan još 2010. godine, potom ulaganje u razvoj željeznice na području Tuzlanskog kantona koja prevozi najviše tereta u Bih a ujedno ima i najlošiju infrastrukturu.

Naravno, kako je istakao gospodin Aleš, potrebno je za oba projekta pregledati dokumentaciju, uraditi odgovarajuće studije i onda pristupiti realizaciji.

Zajednički je zaključak da Komora može aplicirati na projekte u vrijednosti do 20 hiljada eura a koji podržavaju studijske posjete, jačanje saradnje, razmjene znanja, mišljenja, iskustava. Posebno ako je riječ o transprofamciji rudnika gdje Komora može biti partner i posrednik u vođenju aktivnosti na akademskom niovu a imajući u vidu sporazume i dobru saradnju sa Univerzitetom u Tuzli da jaku vezu sa rudnicima na području Tuzlanskog kantona, rečeno je između ostalog na sastanku Aleša Ottmára ekonomskog savjetnika Ambasade Češke Republike u BiH i Nedreta Kikanovića predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla.