Raspada li se Grđanski blok?Na pomolu nova koalicija u TK

Iako je na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je nastavak konstituirajuće sjednice, najavljeno razmatranje Odluke o izboru predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine TK, zakonodavno tijelo TK nije dobilo rukovodsto.

Podsjećamo,  ranije je dogovorena koalicija lijevog bloka stranaka: SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH, koji su na prošlom zasijedanju Skupštine TK potpisali sporazum.

Za kandidata spomenutih stranaka, tzv Građanskog bloka za predsjednika Skupštine TK predložen je Mahir Mešalić, kadar DF-a, no Mešalić nije dobio podršku SBB-a, čiji su se poslanici “predomislili” u posljednji tren.

S obzirom na to, da je  dogovorena vladajuća većina  na čelu sa SDP-om u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH oformljena sa samo 19 poslanika , dovoljno je da 2 poslanika ne podrže bilo kakav  prijedlog, i samim time ga “obore”.

Dakle, u startu se pokazalo, da je dogovorena većina nestabilna, sudeći po današnjem epilogu, te da je izvijesno, da bi moglo doći do promjena i uključivanju drugih političkih stranaka u vlast, odnosno do “preraspodjele” političkih partija.

Hoće li Građanski blok nakon današnje sjednice  opstati ili će se nepodržavanjem Mešalića, za šta je presudila odluka  SBB-a, raspasti danas niko nije  potvrdio, ali  niti negirao.

Iz  centra ljevice SDP-a, koji predvodi  koaliciju  Građanskog bloka ovog kantona, navode  da su  proteklih dana obavljeni svi razgovori i da su bili  uvjereni da će danas biti izabrano rukovodstvo Skupštine TK, što bi dalje značilo formiranje  nove Vlade TK.

No, pred početak sjednice, klub stranke SBB BiH  obavijestio je partnere da neće podržati kandidata DF-a za predsjednika Skupštine iz reda Bošnjaka.

Šef kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK, Dževad Hadžić izjavio je za Fejm.ba da je jasno da su današnja događanja pokazala da je narušena  koalicija, koja je ogovorena ranije.

 -Ovo je drugi put u nekoliko dana da SBB nije glasao u skladu sa dogovorom većine. To je nama znak, da ne možemo računati na učešće SBB-a u većini od 19 poslanika. Poslije današnje situacije mi moramo početi razgovarati sa drugim strankama, koje su dobile podršku građana za izbor u Skupštin TK. Nama je jasno, da moramo kreirati veću odnosno stabilniju  koalicu, kako se ovo ne bi dešavalo da ne zavisimo od jedne ili dvije ruke u Skupštini TK, kaže Hadžić.

Na pitanje je li to SDA ili PDA jer su to preostale stranke, kojima su građani dali povjerenje  danas nije dat konkretan odgovor.

Danas su formirani su klubovi naroda i izabrani delegati za Dom naroda Federalng parlamenta, odnosno, tri Bošnjaka, dva Srbina, jedan Hrvat i dva iz reda ostalih.

U Dom naroda Federalnog parlamenta ušli su: Fahrudin Skopljak (SDA), Senad Alić (PDA), Dževad Hadžić (SDP), Slađan Ilić (SDP), Žarko Vujović (SDP), Boris Krešić (DF),  Sandra Imširović (DF) i Mirela Trepanić (NS).

(fejm.ba)