RAK podsjeća na početak perioda izborne šutnje za prijevremene izbore

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred prijevremene izbore za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika, te načelnike općina Bratunac i Vogošća, koji će biti održani 5. februara 2023. godine.

RAK podsjeća da se u poglavlju 16. “Mediji u izbornoj kampanji”, Izbornog zakona BiH kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta”.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 4. februara 2023. godine u 7:00 sati, a trajat će do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 5. februara 2023. godine do 19:00 sati, saopćeno je iz RAK-a.

Agencija takođe podsjeća na član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima”.

Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja stupa na snagu u petak, 3. februara 2023. godine u 7:00 sati, a traje do zatvaranja biračkih mjesta.