Radi se na projektu ranog upozoravanja od opasnosti od klizišta

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle, u saradnji s Hrvatskim geološkim institutom i Zavodom za geološka istraživanja iz Crne Gore, radi na projektu Sistema ranog upozoravanja od klizišta.

Trenutno se u okviru ovog Projekta analiziraju područja grada Tuzle i Brčko distrikta, ali je namjera da se projekt proširi i na cijeli Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu. Cilj je da se spriječi ponavljanje šteta izazvanih klizištima 2014. godine.

Sistem ranog upozoravanja od klizišta u suštini predstavlja ispitivanje i definisanje područja neke lokalne zajednice koja su aktivna ili potencijalna klizišta. Već urađena karta Tuzle pokazuje da je veći dio grada označen crvenom bojom, odnosno u većoj je ili manjoj opasnosti od klizišta. Kada se najave obilne padavine, sistem ranog upozoravanja predviđa da građani na ovim područjima povećaju pažnju na indikatore klizišta u svojoj okolini.

KENAN MANDŽIĆ, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla

“Tako da bi stanovništvo pravovremenim dojavama civilnoj zaštiti omogućilo da CZ svoja sredstva usmjeri tačno u one zone, u kritične zone, a ne da se rasporedi na području cijele opštine ili cijelog grada, s obzirom da je u takvim situacijama bitno gdje koja služba, odnosno gdje koji stručnjak ide u toj zoni.”

Projekat razvijanja Sistema ranog upozoravanja od klizišta, kao prekogranični projekat, finansiran je sa 2 miliona maraka iz evropskih fondova i treba biti završen do septembra iduće godine. Osnovni cilj je da se preduprijedi ponavljanje scenarija velikih poplava i klizišta iz 2014. godine.

“Djeluje preventivno, smanjuje reprizu, možemo definisati, možemo divlju gradnju svesti na minimum, ili možda čak i na nulu. Drugo, omogućava da kantonalni štab CZ uveže to sve u jedan sistem, da u realnom vremenu on ima podatak šta se dešava na terenu”, rekao je Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Sistem ranog upozoravanja od klizišta, osim efikasnijeg djelovanja jedinica civilne zaštite na terenu, treba kroz izrađeni katastar klizišta omogućiti lokalnim vlastima da bolje upravljaju izgradnjom na svom području.

“To ne znači da je tu klizište, nego daje mogućnost i gradskim organima a i tehničkim licima, odnosno inžinjerima, da urade dovoljan broj ispitivanja kako bi objekti ili infrastruktura koja se postavlja na tim područjima, odnosno gradi, mogli na ispravan način da budu izgrađeni i budu zaštićeni od pojave klizišta”, kazao je Adnan Ibrahimović sa Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla.

Izgradnja katastra klizišta jedna je od obaveza naše zemlje u procesu pridruženja Evropskoj uniji, pa je i ovaj projekat jedan od benefita u tom smislu. RGGF je dobio više od 700.000 maraka u opremi za realizaciju projekta Sistema ranog upozoravanja od klizišta. Nakon Distrikta Brčko i Tuzle, očekuje se da ovaj sistem bude razvijen i u ostalim gradovima Tuzlanskog kantona, a vjerovatno će biti prihvaćen i u drugim dijelovima države.