Puškar: Zakon o JPP važan za pokretanje investicionog ciklusa

Prezentacija Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Nacrta uredbe o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata javno-privatnog partnerstva, koja je danas održana u Tuzli, u organizaciji Ministarstva privrede TK i USAID/SGIP projekta, okupila je predstavnike izvršne vlasti TK, lokalnih samouprava, privrednike, te potencijalne investitore, a kako bi se prikupile sugestije na spomenuti nacrt uredbe.

Ministar privrede TK Osman Puškar podsjetio je da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu usvojen u decembru prošle godine. Smatra da je ovo zakonsko rješenje jedan od najznačajnijih pravnih okvira kada je u pitanju pokretanje investicionog ciklusa.

-Uredba o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata javno-privatnog partnerstva reguliše i pojednostavljuje proces svima koji su uključeni u javno-privatno partnerstvo – naglasio je, dodavši da investitori žele na brz i jednostavan način realizirati ideju i napraviti dobit.

Ocijenio je da ovaj zakon pruža šansu onima koji žele da investiraju, a također je i prilika lokalnim zajednicama da poprave uslove života građana.

Šef Odsjeka za poduzetništvo u općini Banovići Selvet Husanović ocijenio je da je ovaj zakon značajan za javna preduzeća.Po njegovim riječima na području općine Banovići javna preduzeća u ovom zakonu vide priliku da poboljšaju usluge prema građanima, uključivanjem privatnih partnera kroz određene aktivnosti.

Direktor prodaje i marketinga kompanije Lafat komerc Eldin Brkić mišljenja je da je spomenuti zakonski okvir prilika za investicije i za privrednike, da na neki način uđu u nove projekte sa dodatnim izvorima dobiti.

-Ono što je dobro u javno-privatnom partnerstvu je sigurnost naplate i osiguiranje radnih mjesta za naše uposlenike, kao i prilika za razvoj kantona i lokalnih zajednica – ocjenjuje Brkić.

(Nezavisni.ba)