Prva regionalna revijalna izložba mačaka u Gračanici

Perzijska egzota, ruska šumska, britanska , maine coon, sijamska, norveška šumska, ruska plava, kartuzijska, engleska, turska angora te domaća dugodlaka i domaća kratkodlaka mačka su rase mačaka koje su posjetitelji mogli vidjeti u subotu na velikom mačijem događaju.

Februar je zvanično proglašen kao mačiji mjesec a odavno su mace vijesnici proljeća uz visibabe, laste i ljubičice.

Prva regionalna izložba mačaka revijalnog karaktera upriličena je u subotu 19. februara u Gračanici u organizaciji Pet Shop Pandica i Shopping Centra Etna. Na reviji je učešće uzela 41 mačka iz Tešnja, Tuzle, Srebrenika, Brčkog, Zavidovića, Zenice, Lukavca, Doboja, Gračanice i drugih bh gradova.

Pažnju posjetitelja plijenile su razne rasne i domaće mačke i mačori. Bila je ovo prilika da se vlasnici dodatno savjetuju o zdravlju svojih ljubimaca sa veterinarima koji su imali svoj kutak na reviji.

Veterinari iz veterinarskih stanica Pet Doc 4U doo Lukavac, i  VETTeam doo Gracanica obezbijedili su prigodne vaučer poklone za tombolu u kojoj su učestvovali vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima.EON

Vlasnici Pet Shop Pandice, Vedada i Nermin Mahmutović više su nego zadovoljni posjetom i pozitivnim reakcijma na ovaj događaj koji će kako se nadaju preći u tradiciju.

Ovaj događaj je bio humanitarnog karaktera. Udruženje u osnivanju Pomoć šapicama Gračanica prikupilo je 260 KM za liječenje napuštenih životinja te 25 kg suhe hrane i 22 konzerve  za napuštene pse i mace koje pronalaze i spašavaju sa ulica te im pružaju privremeni dom i pronalaze porodice koje bi ih udomile. Upravo jedno mače je u subotu udomljeno od strane mladog bračnog para iz Gračanice. Do sada su tri ljubimca u njihovoj organizaciji  udomljena u zemlje EU.

Revija je bila i takmičarskog karaktera. U kategoriji domaćih maca prvo mjesto je pripalo mačku Felixu u vlasništvu Amine Osmanhodžić. U kategodriji rasnih mačaka prvo mjesto je osvojio Max, mačak iz rase Maine coon u vlasništvu Sabine Ifoč.