Protestni marš Sindikata radnika trgovine: “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) najavljuje protestni marš povodom Praznika rada koji će biti održan u subotu 1. maja u 13 sati u Velikom parku u Sarajevu. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima, dok je u Velikom parku planirano kratko obraćanje medijima organizatora i aktivista koji podržavaju rad STBIH.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.

“Godina iza nas pokazala je kako su radnici zaposleni u realnom sektoru, a posebno u trgovini, podnijeli veliki teret pandemijske krize. Suočavani su sa nizom posljedica – od otkaza, smanjenih ili neisplaćenih plaća, neplaćenih prekovremenih sati, pa do neadekvatnih uvjeta rada, poput toga da su bili prisiljeni raditi iako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Prvi maj je prilika da po ko zna koji put podsjetimo na ono što “boli” ove radnike i radnice ali i da, kroz, nadamo se, veliki podršku svih građana i građanki Sarajeva ovaj dan pokažemo da oni ipak nisu sami”, poručuju iz STBIH.

Marš je i prilika za sjećanje na sve preminule od posljedica koronavirusa, ali i izraz solidarnosti sa svima koji se bore sa ovom pošasti.

Posebno naglašavaju da će u subotu, 1. maja, uputiti podršku svim kolegama trgovcima koji će i ovaj praznik provesti na svojim radnim mjestima.

Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike.

“Moramo ukazati na loš, i sve lošiji, položaj trgovaca u pandemiji, ali i nebrigu vlasti za ovu grupu ljudi koji su među najizloženijim zarazi. Za njih ne postoji rad od kuće niti online. Oni hrabro svakog dana dočekuju sviju nas za svojim kasama i pultovima. Oni nisu prioritet za vakcinaciju. Jedine vakcine koje su dosad osigurane za ove radnike i radnice su ili putem njihovih poslodavaca ili putem STBIH. Ovo jasno pokazuje kako su, ne samo radnici, nego cijeli ovaj sektor potpuno zanemareni, iako sasvim sigurno upravo ovaj sektor generira najveće prihode za vlasti ove zemlje”, kaže predsjednica STBIH Mersiha Ferhatović-Beširović.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti traži i da se na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta FBiH hitno uvrsti prijedlog izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini. Također, bit će zatraženo i održavanje tematske sjednice o stanju radnika u privatnom sektoru, sa fokusom na povećanje minimalne plaće.