Protesti penzionera u Sarajevu: Povećati penzije od 1. januara 2018. godine

U Sarajevo sutra dolazi 117 autobusa sa penzionerima iz cijele Federacije na proteste pred zgradom Vlade FBiH, potvrdio je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH.

Dodaje da se na protestima koji počinju u 11 sati očekuje između 12 i 15 hiljada penzionera.

– Na skupu će biti pročitani naši zahtjevi, a ovom prilikom bih istakao tri najvažnija. Najprije, tražimo donošenje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Mislimo da će danas Vlada FBiH na svojoj sjednici uraditi ono što je preostalo i poslati zakon u Parlament FBiH. Ali moram reći kako nam nikako nije jasno zašto parlamentarci ne rade svoj posao, i zašto do sada nisu donijeli zakon. Naš drugi zahtjev je da se isprave nepravde koje su ranije učinjene prema penzionerima. Da se onima koji su penzionisani do 1998. godine povećaju penzije za deset posto, a od te godine do 2008. godine pet posto. I tražimo povećanje svih penzija od 1. januara iduće godine – rekao je za Faktor Omerefendić.

Podsjeća kako je jučer zasjedao Štab za proteste i na sastanku su sumirali najnovije podatke.

– Na protestima će biti između 12 i 15 hiljada penzionera i doći će iz cijele Federacije BiH. Potvrđeno nam je da dolazi 117 autobusa, moguće je da će biti još dva-tri autobusa. Bit će 223 redara, hitna služba, vatrogasci, policija, voda, sve. Kao što je poznato, očekujemo da nam se na protestima obrate premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, dopremijer Vesko Drljača, predsjednici oba doma Parlamenta FBiH i Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO. Nadamo se da će ovi protesti donijeti pozitivne promjene, jer oni su iznuđeni. Nije išlo pregovorima i moralo je ovako. Boga mi ako se ništa ne promijeni, idemo u radikalnije proteste – poručio je Omerefendić.

(Faktor.ba)