Propolis ubija viruse, bakterije i podmlađuje

Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tokom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih jedinjenja, 22 minerala i 7 vitamina.

Naučnim istraživanjima utvrđeno je da djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans. To je posebno važno imati na umu sad kad je “zavladao” virus gripe, objašnjava apiterapeutkinja dr Gordana Hegić. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti.

“Brojna naučna istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko djelovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa…). U slučaju kad direktno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Efekat mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu mikrofloru”, objašnjava Hegić.

Osim toga, ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posljedice starosti, bolesti i liječenja te pomlađuje. Smanjuje i nivo slobodnih radikala te sprečava oksidativni stres.

“Ta čudesna tvar ima više od 300 dosad znanstveno utvrđenih ljekovitih jedinjenja. Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuja rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom djeluje kao flaster. Zato savjetujem da ga ima svaki kuhar u kuhinji i majstor u radionici kao sredstvo hitne samopomoći, jer mjesta su to čestih povreda koje se, do dolaska ljekaru, zaliju propolisom”, tvrdi pčelarka i članica apiterapijskog društva mr Jadranka Luketa Marković.

Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću kruha ako imate povišeni šećer. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača odbrambene snage organizma, a naučno je dokazano i da sinergijski djeluje s nekim antibioticima. Ako ga koriste djeca u obliku tinkture, može se ostaviti da alkohol ishlapi.

“Naučna istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka, u terminalnoj fazi produžave život miševa, te antioksidacionim djelovanjem može umanjiti negativna djelovanja hemoterapije”, objašnjava Jadranka Luketa Marković.

Stradivarijeve violine i mumije

Propolis pčele stvaraju od biljnih smola. Životinjske uljeze koji uđu u košnicu pčele ubiju te “propolizuju” da u njoj ne trunu. I mumije su se nekad radile s propolisom, kao i gudački instrumenti. Čak je i Stradivari svoje violine bojio propolisom.

Jesu li djeca alergična?

Želite li isprobati jesu li vaša djeca alergična, nakapajte im kapljicu ili dvije tinkture propolisa na podlakticu ili potkoljenicu. Ako se u roku od 48 sati ne pojave crvene mrlje ili osip, dijete ga može slobodno koristiti.

(24 sata.hr)