Pronađena crna kutija iz broda sa hemikalijama koji tone

Stručnjaci su pronašli crnu kutiju iz broda koji je zahvatio požar, a koji je prevozio hemikalije i koji polako tone nedaleko od glavnog grada Šri Lanke, dok posade za spašavanje pokušavaju da učine sve kako bi bila izbjegnuta moguća ekološka katastrofa, rekli su danas zvaničnici.

MV X-Pres Perl pod zastavom Singapura počeo je da tone u srijedu, dan nakon što su vlasti ugasile požar koji je na brodu bjesnio 12 dana, prenio je AP.

Napori da se brod odvuče u dublje vode dalje od luke u Kolombu nisu uspjeli jer je krma broda potopljena i naslonjena na morsko dno.

Lučka uprava Šri Lanke navela je da su stručnjaci zajedno sa mornaricom u subotu pronašli brodski snimač podataka o plovidbi ili VDR, poznat kao crna kutija.

Vlasti su na svojoj veb stranici navele su da će VDR, koji sadrži vitalne informacije u vezi sa plovidbom, biti predat lokalnim agencijama za sprovođenje zakona koje istražuju požar.

I nadležni organi i brodski operater saopštili su da se krmeni dio plovila zadržao na morskom dnu na dubini od oko 21 metar, a prednji dio se polako smiruje.

Operater X-Pres Fiders naveo je da su spasioci nalaze na licu mjesta kako bi se izborili sa mogućim izlivanjem.

On se izvinio za katastrofu.

Lučka uprava i operater su saopštili da nema znakova izlivanja nafte ili hemikalija.

Oni su istakli da su mornarica, indijska obalska straža, spasilačke posade i lokalne vlasti Šri Lanke sposobne da odgovore na bilo kakve znakove zagađenja naftom ili krhotinama i da situaciju prate neprestano.