Promovisana monografija „Dom mladih 1972-1989“

U Domu mladih Tuzla upriličena je promocija monografije „Dom mladih 1972-1989“ , koja je objavljena u izdanju JU Centra za kulturu Tuzla.Knjiga je objavljena u povodu 50 godina postojanja i rada Doma mladih Tuzla. Promotori ovog značajnog djela bili su autori Goran  Karišik, Senad Begović , a i Sabina Babajić voditeljica Zavičajne zbirke NUB „Dreviš Sušić” Tuzla .
Autori monografije, profesori historije, Goran Karišik i Senad Begović su o ovom značajnom djelu istakli, da je monografija nastala kao produkt finalizacije procesa digitalizacije arhivske građe Doma mladih. U jednom dijelu knjige su predstavljene publikacije, a u drugom dijelu predstavljena je selekcija fotografija grupisanih po temama, od omladinskih organizacija od 1972-1989. Planirano je da se izradi i drugi Tom monografije od 1989 godine do danas , istakli su promotori 500 fotografija.
“Ideja je bila da se napravi fotomonografija, a nismo imali prateći tekst, pa smo i za ovu monografiju uzeli godišnje izvještaje Doma mladih i povezali i grupisali u jedan Tom” ističu autori monografije.

Prema riječima  Sabine Babajić, voditeljice Zavičajne zbirke „Derviš Sušić“ Tuzla , posljednji izdavački poduhvat Centra za kulturu Tuzla, monografija o Domu mladih Tuzla, predstavlja svojevrstan dokument o osnivanju i radu ove kuće. Ovo je jedna od važnih knjiga i izvjesno je da će predstavljati jedno važno polazište čitaocima istraživačima, kao i svim zaljubljenicima u svoj grad, među kojima su brojne Tuzlanke i Tuzlaci koje je ovaj Dom obilježio na neki način.Ovdje su mnogi dolazili zbog druženja, učenja, ali i odmjeravanja kreativnih dosega.

Ova publikacija nije samo memorija navedene ustanove, ova knjiga je i memorija našeg Grada.Ovaj dom osnovan je nekoliko godina poslije osnivanja Doma mladih u Sarajevu , a sama ideja o osnivanju trajala je skoro jednu deceniju sa  jasnim planom da mladi budu bliže Galeriji jer se znalo da iz redova djevojaka i mladića regrutuju se najodaniji pobornici umjetnosti.
Ova ustanova je prepoznata kao žarište odakle će se isijavati  najblagotvoreniji impulsi palete Ismeta Mujezinovića koji je bio jedan od osnivača ovog Doma, što samoj ustanovi daje poseban značaj, naglasila je Sabina Babajić
Piše: Duška REBIĆ.