Promovisana knjiga „Žalit ćeš sine“ autora Huse Delića u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u sklopu JU Centra za kulturu Tuzla promovisan je roman „Žalit ćeš sine“ , autora Huse Delića. Roman je promovisan u povodu Dana pismenosti 8. septembra, a promotori romana bili su Zlatko Dukić, novinar i književnik, prof.dr.sci. Marica Petrović, a moderator knjige bila je Maja Hodžić, dipl. žurnalista.


U knjizi je ispričana bosanska priča o ljubavi, sreći i životnim nedaćama mladih s kraja 70-ti i početka 80-tih godina prošlog vijeka na putu do uspjeha, borbi za egzistenciju i žrtvama, koje zbog toga moraju podnjeti. Glavni likovi u ovoj priči su Elvira i Mirsad koji su se upoznali u zvorničkoj čaršiji i priča donosi mnoštvo trenutaka iz njihovog zajedničkog susreta karakterističnih za tadašnje bosansko duštvo i njigove običaje, uticaj mahale, roditeljsko stane, socijalno stanje..


Prema riječima autora knjige “Žalit ćeš sine“  Huse Delića, knjigu je pisao autentično, nije je pisao iz dana u dan i bilježio, nego se se vratio 40 godina unazad kroz sjećanja i nada se da će knjiga kod čitalaca nači neki uspjeh, istakao je Delić.
U recenziji knjige, recenzent Fahrudin Delić profesor bosanskog jezika i književnosti ističe da je roman „Žalit ćeš sine“ vrijedan čitaočeve pažnje jer je prožet iskrenim emocijama, Svaku radost i svaku tugu čitalac može doživjeti kao da je sam učestovao u ispričanim događajima. Radnja priče je predstavljena tako da knjigu ne možete ispustiti iz ruke sve dok se na pročita, kaže prof. Delić.


Promotor knjige, prof. Marica Petrović ističe, da je knjiga pisana narodnim jezikom, govorom tog područja, između Kalesije i Zvornika, a ta područja i običaji nisu do sada zabilježeni, pa knjiga ima posebnu vrijednost. Knjiga je oslikala duh i život između ova dva područja, priča je autentična i oslikala je duh i dušu stare Bosne iz 1980 godine,kada je roditeljska riječi bila zakon, istakla je prof.Marica Petrović.


Autor romana Huso Delić rođen je 1960. godine u selu Šahbazi, opština Kalesija. Osnovno obrazovanje završio je u školi „Drugi Sprečanski Bataljon“, a srednju u Mješovitoj Srednjoj Elektrotehničkoj školi u Tuzli. Književnošću se počeo baviti u zrelijim godinama, a roman „Žalit ćeš sine“ je druga knjiga koju je objavio. Prethodna je objavljena Zbirka poezije „Još uvijek ti pjesme pišem“. Osim pisanja iz hobija se bavi slikarstvom i biciklizmom. Trenutno živi sa porodicom u inostranstvu i sretno provodi svoje penzionerske dane igrajući se sa svojim unucima. 

Duška REBIĆ