Promovisana knjiga „Panonika-Priče sa Slanih jezera“ autora Seada Hambiralovića

U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli u sklopu Centra za kulturu Tuzla upriličena je prom

ocija knjige „Panonika-Priče sa Slanih jezera“, autora Seada Hambiralovića.
Prisutnima su se obratili autor knjige, Sead Hambiralović,recenzenti knjige Alma Nikolić Jelkić koja se javila video linkom iz dijaspore, moderatorica programa,Maja Hodžić i književnik Zlatko Dukić, koji je bio recenzent knjige.
Prema riječima autora knjige Seada Hambiralovića, knjiga je nastajala dvije godine koliko sam izučavao Panonska jezera sa ljudskog i turističkog aspekta .Nakon močvare i kuća koje su potonule, nastala je turistička atrakcija. Boravio sam na Panponici i sretao se sa ljudima i upoznavao ih u zanimljivim situacijama koje sam vidio i doživio, pa sam imao matrijala da napišem ,mnogo priča, ali sam uz pomoć recenzenata Alme Nikolić Jelkić i Zlatka Dukić izdvojio 27 priča, istakao je Hambiralović.
Recenzent knjige Zlato Dukić ističe, da se autor knjige u svom knjževnom ostvarenju  prvo ispričao zanimljive priče sa susretima sa ljudima u kojima mu je posebno bio zanimljiv susret sa Bećirom Mujagićem, koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio nogu davno prije posljednjeg rata , pa Kralja Muju koji je atrakcija za mnoge na jezerima sa svojom modernom frizurom, sa repom .Kralj Mujo kao najstariji posjetilac Panonike svakog ljeta od Uprave slanih jezera dobije besplatnu godišnju ulazniicu , da bez brige uživa u kupanju na svom dijelu plaže , koja je kao samo za njega odvojena. Svakako su zapaženi  slapovi koji žubore, ljudi koji po vrelom kamenu hodaju bosi i topla priča o Ruži i Jusi koji su se sreli neplanirano na Panonici s kojima se odigrava čarobna romantizirana priča , simbolički okončana poklanjanje crvene ruže. Sa svojim pričama autor je za mnoga vremena ostavio lični spomenar o ljudima i ljudskom pa je knjiga privlačna i kao projekat bi trebala da se nađe pred čitaocima i u Tuzli i daleko van Tuzle, kaže Dukić.
Knjiga je prošarana i sa više fotografija sa Panonike koja se nalazi među arhivskoj građi Panonike.
Autor knjige Sead Hambiralović je rođen u Zvorniku 1952 godine , renomirano je ime sa naših prostora , potom skandinavskih , Norveške i Švedske .Osnivač je regionalnog projekta Gljiva Mira –Da bude bolje.
Pored mnogih objavljenih knjiga , autor je i dest samostalnih izložbi i više kolektivnih izložbi slika u BiH i u okviru Međurepubličke zajednice kulture Sava, potom u Norveškoj i Švedskoj, dobitnik je Prve  nagrade i Zlatne medalje za slikarstvo na Energofisu , Sarajevu i Druge nagrade za dizajn na Međunarodnom sajmu namještaja u Zagrebu. Njegov angažman je mnogo šarolik, pored  knjiga koje je objavio , autor je filmova , organizator programa i izložbi u Norveškoj, Švedskoj , i u BiH.
Duška REBIĆ