Promovisana knjiga „Donor i multiviscelarna eksplantacija organa“ autora prof. dr. Zijaha Rifatbegovića


U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli održana je promocija knjige „Donor i multiviscelarna eksplantacija organa“, autora prof.dr.Zijaha Rifatbegovića. Promociji su prisustvovali mnogobrojni ljekari, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih organa, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar zdravstva TK Božo Jurić.
Posebnost ovom događaju je dala voditeljica promocije Eldina Softić, a mladi muzičar Edy Begović uz muziku uljepšao je ovaj važan događaj.


O knjizi su govorili, prof. dr. Senaid Trnačević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Tomislav Žuljević i autor prof.dr. Zijah Rifatbegović


Prema riječima, prof.dr. Senaida Trnačevića, knjiga je pravo remek djelo, koje obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedan udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu, a posebno u BiH. Prof.dr. Zijah Rifatbegović vrsni abdominalni hirurg je radio na ovoj knjizi još od 2007. godine, u tekstu su obrađene novine u hirurgiji te informacije o donorstvu. Predstavljen je složen postupak eksplantacije organa, ali i problemi donorstva, te veoma složeni postupci održavanja donora sa dokazanom moždanom smrti. Put od dokazane moždane smrti do pripremljenih organa za transplantaciju je težak, kompleksan i i zahtijeva stručnost i visoku motivisanost. Knjiga je prvo djelo u regionu koje se bavi eksplantacijom organa sa stanovišta struke, nauke i kliničkog-praktičnog dijela pripreme organa za implantaciju. Rukopis je rezultat uspješnog multudisciplinarnog pristupa realizacije transplantacijskog programa. Knjiga daje naučni doprinos afirmaciji donorstva i cjelokupnog hirurškog dijela transplantacije. Ona je razlog da i stručna javnost ukaže na nedopustivo malo donora i malo transplantacija u BiH. Postoje ljekari i osoblje, prostor i aparati, a nema transplantacija. Uporno ponavljamo da se sa presađenim bubregom komfor života se ne može porediti sa dijalizom, finansijska korist je veoma značajna, educiraju se ljekari u bar 12 medicinskih grana. Ljekari koji rade transplantaciju moraju ukazivati medicinskim vlastima da transplantacija mora biti prioritetni državni program. Navedena knjiga drži fokus o transplantacijskom programu i stub je za pravljenje drugog pristupa cjelokupnog stanovništva, struke, nauke o efikasnijoj medicinskoj organizaciji i liječenju u našoj zemlji, naglasio je prof.dr. Senaid Trnačević.

Autor knjige, prof. dr. Zijah Rifatbegović je istakao da je ovo regionalni projekat. a težio je da bude što pristupačnije, kako studentima medicine, tako i specijalizantima, subspecijalizantima i svima onima koji žele znati više i donorima i doniranjem organa. Udžbenik je rađen uz odobrenje Naučno nastavnog vijeća i Senata UNTZ. Pored mene na tom projektu je radio tim mladih doktora, hirurga na što smo ponosni jer su svojim radom doprinijeli da sva poglavlja imaju stručnu težinu, naglasio je prof. Rifatbegović.


Kako je istakao predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević, autor knjige je na ovaj način poklonio svoju  14. godinu rada Udruženju jer je knjiga remek djelo koje bi trebala imati svaka ozbiljnija bolnica i fakultet.


Promocija knjige je planirana u pet gradova u BiH, u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banja Luci, sa ciljem da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa koja je bila sa pandemijom totalno obustavljena.
Prihod od knjige ide u humanitarnu svrhu Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH.


Duška REBIĆ