Promovisana knjiga Denisa Bećirovića „Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema BiH“

U Narodnom pozorištu Tuzla promovisana je knjiga „Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema BiH“ autora prof.dr. Denisa Bećirovića. Knjiga je objavljena sredinom 2021 godine, a izdavač je Institut za istraživanje zločina protiv čovjećnosti međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu .
Na promociji su prisustvovali većinom promotori iz Sarajeva , ali i iz Tuzle eminentni profesori , koji su govorili o knjizi.
Kako je istakao autor knjige Denis Bečirović, agresija, genocid, zločin protiv čovjećnosti i zlo su ponovljivi.
Tertorijalni ekspanzionizam Srbije prema BiH je supstancijalna konstanta  Srpske politike u najmanje posljednja dva stoljeća.Knjiga šalje poruku da moramo biti oprezni da je neprihvatljiva i nedupustiv stereotipna karakterologija cijelih naroda i njihovo portretisnje u dehumanizirajućim prostorima. Ne postoje dobri i loši narodi, već dobre i loše politike.Poruka je knjige da bi budućnost BiH i Srbije trebala biti u međusobnoj saradnji , na ravnopravnim osnovama, a ne stalnim tenzijama, konfliktima i sukobima, naglasio je autor Bećirović.
Jedan od promotora knjig Senadin Lavić, prof. na Fakultetu poltičkih nauka u Sarajevu, ističe o knjizi da obrađuje već dva stoljeća i da djelo dva stoljeća direktno su utjecajna na istoriju BiH i njene unutrašnje društveno historijske procese. Bećirović znanstvenom argumentacijim pokazuje da veliko srbijanski hegomonizam izraz neznanstvenih i nepovijesnih intencije jednog dijela srpskog naroda.
Kako je istakla gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, knjiga je svakim danom sve aktuelnija.U ovom trenutku kada se BiH nalazi u najvećoj političkoj i ustavnoj krizi važno je da intelektualci posvete pažnju svemu onome što je Bećirović zabilježio. Ako pogledamo kakva je situacija u Evropi i svijetu dobijeno je još veće znaćenje knjige. Knjiga je aktuelna za Evropu i svijet, a poruka je da želimo poslati, da je BiH država koja ima snažnu i stabilnu istoriju, ima i ljude naučnike koji će se boriti se za bolju budućnost, pojasnila je Karić.
Akademik prof.dr. Mirko Pejanović kao recenzent knjige ističe, da knjiga predstavlja istraživanje odnosa Srbije prema BiH, od početka XIX, do treće decenije XXI stoljeća, ima značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka .Knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države BiH u razvoju njene državnosti tokom  XXI  stoljeća.
U svojoj recenziji Američki prof. na Univerzitetu u Michigenu prof.dr. Robert Doni ističe, da ova knjiga pruža veliki i novi doprinos na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim  susjedima.
 

Duška REBIĆ