Promovisan roman „Naša rijeka“ autora Esada Kočana iz Podgorice

U organizaciji Kluba književnika Tuzle u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla u Domu književnosti Tuzla upriličena je promocija romana „Naša rijeka“ autora prof.dr.Esada Kočana .Promociji je prisustvovao veliki broj ljubitelja književnosti, a promotori knjige bili su, Jasna Hadžiselimović, Sead Beli Husić, autor knjige Esad Kočan uz moderatora knjige prof,dr.Izeta Šabotića koji su govorili o djelu ove neobične knjege koja je promovisana u našem gradu .

Prema riječima Esada Kočana ove godine promocija romana održana je u Sarajevu i bilo je to prvo predstavljanje romana izvan Crne Gore , a po izjavi kritičara roman „Naša rijeka“ autora novinara, filozofa i pisca je roman rijetke inovativnosti. Autor knjige Esad Kočan je istakao , da knjiga govori o sudaru straha i nade, o životu , o smrti, o čovjeku i snazi ljubavi. –Jedan dječak je napustio svoj zavičaj, ostavio zelenu rijeku , sa sobom odnio uspomene da ga čuvaju od ucjene samoče .Poslije mnogo godina vratio se u zavičaj koji nestaje i zatrovan, ubijene rijeke.Tu dolazi do dramatičnog susreta uspomena-kazao je Esad Kočan.

Prema riječima kritičara, autor Kočan Rijekom vodi i zavodi, a čitaoci zajedno sa njim plivaju njenim vrtolzima , rukavima, obodima, obalom podudaraju se sa preprekama, vodopadima i zajedno sa tim pjenušavim mikrokosmosom u kojem je svaka kapljica zapravo jedan život, životopis, biografija-kažu kritičari.

Ovo je drugi roman prozni, glavnog odgovornog crnogorskog sedmičnjaka „Monitri“koji je napisao uz dvije knjige iz oblasti novinarstva, već je uveliko zapažen na promociji početkom ove godine.
Esad Kočanin je dugogodišnji Glavni odgovorni urednik crnogoprskog nezavisnog nedjeljnika „Monitor“.Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju 1980 godine.Karijeru je počeo pišući za list „Pobjeda“, kasnije radi kao zamjenikglavnog urednika „TV Crne Gore „ .Zbog svojih poltičkih stavova bio je suspendovan 1992.godine, šalje suprugu i kćerku u inostranstvo, da bi se nakon suspenzije počeo baviti slobodnim novinarstvom i ratnim izvješavanjem BiH i Kosova.

Esad Kočan je sada Glavni i odgovorni urednik Crnogorskog nezavisnog nedjeljnika „Monitor“, živi i radi u Podgorici (Crna Gora).

Duška Rebić