Promovirani učenici generacije u TK

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u suradnji s Pedagoškim zavodom TK promoviralo je 120 učenika generacije, 33 učenika srednjih i 87 učenika osnovnih škola. Za njih su osigurane i jednokratne stipendije od po sto KM.

Svjesni mogućnosti da ti mladi ljudi mogu da napuste Bosnu i Hercegovinu, nastoje stvoriti povoljniji ambijent za mlade naraštaje.

Ti mladi ljudi, naglasio je resorni ministar Zlatan Muratović, bit će nosioci pozitivnih pomaka u BiH. Vlada TK, kaže, čini u okviru realnih mogućnosti, maksimalne iskorake da bi bio stvoren bolji ambijent za sve posebno mlade ljude.

– U posljednje vrijeme imali smo nekoliko značajnijih projekata. Imali smo projekte stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja, a značajan projekt je i onaj u vezi stambenog zbrinjavanja mladih – kazao je.

Učenik generacije Gimnazije Živinice je Dario Kulić. Ostvario je i dobre rezultate na takmičenjima iz historije, engleskog jezika, kao i na raznim sportskim takmičenjima. Upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli.

– Planiram ostati ovdje, jer ipak Bosna je moja domovina. Ne planiram otići iz Bosne i Hercegovine – poručio je.

Meliha Šišić svestrana je djevojka, učenica generacije Osnovne muzičke škole i OŠ ‘Tojšići’ Kalesija. Podjednako su je interesirala takmičenja iz historija, matematike, fizike, engleskog jezika. Upisala je Srednju muzičku školu, Odsjek za klavir.

Za nju je znanje bitno. Planove ne želi otkrivati, smatra da to ovisi umnogome od ličnog truda i rada.

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča smatra da bi svi trebalo da rade na tome da se sva djeca osjećaju ugodno u ovom okruženju, da imaju želju ostati u domovini i da ulažu napore i potencijale da ova država bude bolja nego to jeste.

(nezavisni.ba)