Promocijom romana “Tragovi” obilježeno stoljeće završetka Prvog svjetskog rata

Povodom obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u Gradskoj biblioteci Kalesija promoviran je roman “Tragovi” doc. dr. Redže Butkovića, književnika iz Živinica. Osim autora, o knjizi su govorili i književnici Zlatko Dukić i Fahrudin Sinanović. Moderator je bio dr. sci. Sead Noćajević. Odlomke iz romana “Tragovi” čitale su učenice MSŠ “Kalesija” Erna Bektić i Amila Jusufović.

Bošnjačka kultura sjećanja

Zlatko Dukić je kazao da je Butkovićev roman umjetnički doprinos bošnjačkoj kulturi sjećanja.

– Čitav roman “Tragovi” je u znaku iskrene, otvorene, ničim opterećene – čak ni odnosom prema Monarhiji i tragičnosti rata – Ademove riješenosti da se u borbama iskaže, ali, istovremeno, i da svakako preživi. I zato je Ademova (glavni junak romana) ratna ispovijest mnogo više od suhoparnog i bezbojnog kazivanja o tragediji rata i ratnom stradanju. Ona je svojevrstan spomenik svima koji su, u ime otadžbine i krune, u ime Monarhije i tuđina – morali pristati da budu žrtve besmisla, bez obzira na to da li su završili u bezimenim grobovima ili u koloni onih koji su se iz rata vratili prazni, ranjeni, potrošeni i isluženi. Na vrlo plastičan način, Redžo Butković nam priča klasičnu ratnu priču. Priča je efektno, fotografski iz prve ruke. Djeluje autentično, neposredno, kao da je stvarno u rovovima s junacima romana. Kao da nas uspijeva postaviti u njihovu blizinu, da vidimo i čujemo ono što im se zbiva. Da se postavimo u njihovu poziciju. Da i mi, na čas bar, odigramo ulogu “topovskog mesa” u koje su po pravilu, tradicionalno pretvarani i bošnjački momci od pamtivijeka do, eto, ove priče o Prvom svjetskom ratu. Redžo Butković je, i na taj način, ponudio vrlo pitak i vrlo čitak, a to znači privlačan i, čak, inspirativan miks svog akademskog i profesionalnog znanja i poznavanja gradiva i spisateljske nadarenosti u koju se opet osvjedočavamo, kazao je, između ostalog, Zlatko Dukić.

Narod koji malo čita

Autor romana Redžo Butković je kazao da su Bošnjaci narod koji malo čita, još manje piše, a puno priča, te da valjda zato Bošnjaci imaju odličnu usmenu književnost.

– Ovaj moj roman je dug našim ljudima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, u takozvanom Velikom ratu. Dosta je ljudi iz doline Spreče koji su nastradali, među njima i moj pradjed Muharem. Niko nije saznao kako i gdje je poginuo i gdje mu je mezar. Samo se zna da je 1916. godine porodici došlo pismo, komad papira, na kojem je bila kap krvi i bilo je napisano da je Muharem poginuo. Ni krivi ni dužni, bili su mobilirani u vojsku i morali su ratovati za tuđe interese. Uprkos tome, bili su hrabri borci. Pisao sam o apsurdnosti rata sa apekta humaniteta. U ratu svi ginu i u ratu nema pobjednika. Ove godine, kada se slavi 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, htio sam da ostavim pisani trag o Bošnjacima koji su bili najhrabriji borci, kazao je Redžo Butković.

Roman “Tragovi” je 14. knjiga Redže Butkovića. Između ostalih, objavio je i zbirke priča “Koloplet života” i “Kuća na kraju grada”, romane “Baksuz”, “Kad lipe zamirišu”, “Čovjek iz prikrajka” …

(zivinice.ba)