Promocije putopisa „Putem svile“, autora Ediba Kadića i Hamze Ridžala u BKC-u Tuzla

U srijedu, 14. septembra 2022. godine, u Tuzli će biti održana promocija putopisa „Putem svile“, autora Ediba Kadića i Hamze Ridžala.

O putopisu će govorit dr. Elvir Musić, Izedin Šikalo, Edib Kadić i Hamza Ridžal. Organizatori promocije, koja će biti održana u u Plavoj sali BKC TK u 18:00 sati, su Behram-begova medresa, Biblioteka „Behram-beg“ i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe.

To je bio jedan od razloga zbog čega su Edib Kadić i Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Promocija će se održati u Plavoj sali BKC-a u Tuzli, u srijedu 14. septembra sa početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan.