Promocija knjige: “Psihološka razmatranja” – Paul Ree

U subotu(2.3.), s početkom u 19:00 u prostorijama Teatar Kabarea Tuzla, održati će se promocija knjige “Psihološka razmatranja” autora Paul Ree-a, u prijevodu Edija Bokuna.

Paul Ree je živio od 1849. do 1901. Završio je medicinu i dugo godina radio kao liječnik.

„Psihološka razmatranja“ pisana su u formi kratkih izreka.  Sadrži sedam poglavlja i predgovor prevoditelja. „O knjigama i piscima“, „O ljudskim postupcima i njihovim pobudama“, „O ženama, ljubavi i braku“, „Izmiješane misli“, „O vjerskim stvarima“, „O sreći i nesreći“ i kratki esej „Ogled o sujeti“, kao svojevrsnu krunu, konkluziju, vezivno tkivo ali i vrhunac djela.

“Rée je, poput Schopenhauera, determinist, mislilac koji se zanimao za psihologiju, kritičar kantovskog morala, jedan od prvih koji je Darwinovu teoriju prirodnog odabira pokušao primijeniti na moralnu psihologiju i autor koji je nastojao nastaviti otmjenu tradiciju francuskih moralista. Također je jedan od najpoznatijih Nietzscheovih prijatelja i mislilac koji je u određenim periodima veoma snažno utjecao na ovog velikog njemačkog filozofa. Tako se Réeovi tragovi najsnažnije vide u Nietzscheovoj „Genealogiji Morala“, i u „Ljudsko, suviše ljudsko“.

Radi se o vrijednom djelu koje će svakako biti zanimljivo svakome ko se zanima za filozofiju, za misaone prekretnice i miješanja do kojih je došlo popularizacijom Darwinovih teorija i stapanja njegovih viđenja sa starijim svjetonazorima; naravno, napose za one koji žele vidjeti jedno od djela koje je utjecalo i na takve velikane kao što je Nietzsche.” – kaže nam prevodilac, Edi Bokun.

Uz Bokuna, o knjizi će govoriti Boris Lalić, književnik iz Sarajeva, Edin Hadžihafizbegović, koji je pomogao u realizaciji i izdavanju knjige, te Irfan Kasumović.

Svi zainteresovani će moći kupiti primjerak knjige na promociji.