Promet industrije u BiH u decembru veći za 3,3 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u decembru 2020. ostvario je rast od 3,3 posto u odnosu na novembar iste godine.

U decembru lani, u odnosu na prethodni mjesec, na domaćem tržištu nije bilo promjena, dok je na stranom zabilježen rast od 6,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Ukupan promet industrije, kalendarski prilagođen, u BiH u decembru prošle godine, u odnosu na isti mjesec 2019, bilježi rast od 9,7 posto.

U decembru 2020, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na domaćem tržištu zabilježen je pad od dva posto, dok je na stranom tržištu zabilježen rast od 23,3 posto.

Ukupan promet kapitalnih proizvoda u decembru lani veći je za 9,7 posto od novembra iste godine, intermedijarnih proizvoda za 3,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok je promet energije manji za 1,4 posto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, ukupan promet kapitalnih proizvoda veći je za 24,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 posto, dok je promet energije manji za 10,7 posto.