Procedure registrovanja firmi u BiH još uvijek dugotrajne i komplikovane

Procedure registrovanja firmi su u protekloj godini olakšane u Bosni i Hercegovini, ali su još uvijek dugotrajne i komplikovane, naročito za strane fizičke ili pravne osobe.

Razlike u procedurama registovanja firmi zbog komplikovanog državnog ustrojstva postoje na različitim područjima Bosne i Hercegovine, a naši sagovornici, advokati iz Sarajeva i Banje Luke, pojašnjavaju osnovne razlike registovanja firmi u dva bh. entiteta.

Federacija Bosne i Hercegovine

Advokat Almin Temin objašnjava za Klix.ba da kompletan proces pripreme i registacije privrednog društva u Sarajevu, uključujući i otvaranje računa u banci, može potrajati mjesec, što je daleko od efikasnog.

“Samo da završim rješenje na sudu potrebno je od 7-15 dana. Ali ukoliko gledate ID broj, statistički broj, otvaranje računa u banci, dobijanje PDV-a i carinskog broja – to može potrajati mjesec”, upozorava Temin.

Navodi da postoje olakšice već godinu i da su od tada cijene registovanja firmi znatno niže nego ranije.

“Cijene sudskih taksi su, naprimjer, 70 KM, a prije su bile 400 KM ako je jedan osnivač, a ako ih je više za svakog narednog po 100 KM. Najniži iznos osnovnog kapitala je smanjen sa 2.000 KM na 1.000 KM”, kaže on.

Objašnjava da, osim toga, više nije potrebno dostavljanje potvrde o neplaćenim novčanim kaznama po prekršajima i dostavljanje potvrda o nepostojanju poreznog duga.

“To sada sud provjerava u toku procedure. Vi kad predate prijavu, to sud provjerava preko porezne uprave, odnosnu uvidom u registar novčanih kazni”, objašnjava advokat Temin.

No, napominje da problemi još uvijek postoje zbog komplikovane administracije, naročito zbog toga što se više puta moraju popunjavati isti podaci.

“Prilikom ispunjavanja prijave za registraciju popunjavate jedan formular u kojem navodite osnovne podatke o osnivačima, visini kapitala, osnov za upis – da li je to odluka o osnivanju, ugovor o osnivanju, dakle sve one podatke koji su potrebni za osnivanje jedne firme. Sud to dostavi Poreznoj upravi, oni provjere podatke, dodijele ID broj firmi i dobijete rješenje suda”, objašnjava Temin.

Nadalje je, ukoliko privredno društvo želite registrovati u Sarajevu, s tim rješenjem Općinskog suda u Sarajevu neophodno je otići ponovo u Poreznu upravu kod Vječne vatre, iako je već dodijeljen ID broj, kako bi se popunio formular s istim podacima.

“Jeste da je to nekih 100 metara udaljenosti, ali morate ponovo dati iste podatke da biste dobili rješenje o identifikacionom broju. Taj se ID broj jednostavno mogao dostaviti sudu e-mailom da sud izda rješenje o registraciji firme”, objašnjava Temin.

No, tu nije kraj popunjavanju istih podataka, tako da, kad dobijete ID broj, potrebno je otići u sljedeću kancelariju kako bi se ponovo popunio treći formular s istim podacima, a kako bi se dobilo rješenje o statističkom broju, odnosno kako bi se razvrstala djelatnost.

“U jednom postupku registracije tri puta popunjavate isti formular. U toj statistici gubite 2-3 dana bespotrebno, što oni mogu ili kuririma ili e-mailom. Zašto se to ne bi moglo uraditi u jednom postupku?”, pita se on.

Nadalje je potrebna registracija računa u banci, gdje je opet potrebno popuniti gotovo sve iste formulare i predati uz statistički i porezni broj i rješenje.

“Posebna je priča ukoliko se želite baviti uvozom, odnosno izvozom, kao i ako mislite izvršiti registraciju PDV-a. Tada je u četvrti formular potrebno popuniti iste podatke. To se čeka blizu mjesec da dobijete porezni i carinski broj, bez kojeg nije moguće poslovati, ukoliko namjeravate imati veći promet od 50 hiljada KM godišnje, odnosno ako se mislite baviti uvozom i izvozom”, zaključuje advokat Almin Temin.

Republika Srpska

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Branislav Rakić izjavio je za Klix.ba da je procedura registrovanja firme u Republici Srpskoj prilično komplikovana, ali da se uz dobru pripremu može završiti za pet dana.

“Procedura je prilično komplikovana. Ako govorimo o fizičkoj osobi iz naše zemlje, potrebna je lična karta, neki osnivački ulog i osnivački akt. Ako u Republici Srpskoj registrujete preduzeće za 1 KM, možete ga osnovati na osnovu odluke o osnivanju koju nije notarski potrebno obrađivati. Ako je skuplji osnivački kapital od 1 KM onda je obavezna notarska obrada i onda se ta dokumentacija nosi notaru i on vrši notarsku obradu tog akta. Popunjava se jedan zahtjev koji ide prema službi APIF-a, koji je posrednik između privrednih sudova i osoba koje to registruju. Tamo piše da bi to sve trebalo biti gotovo za tri dana, ali gotovo nikad to nije tako”, kaže on.

Navodi da je procedura komplikovanija ako strana pravna osoba ili strana fizička osoba osniva privredno društvo, jer treba pribaviti dokumentaciju iz inostrasntva, uvjerenje o nekažnjavanju, izmirene poreske obaveze i druge stvari.

Prema njegovim riječima, od pripreme zavisi koliko će trajati registacija firme, ali se uz dobru pripremu može završiti za pet dana.

“Bitno je ko radi pripremu, ja kad radim pripremu u kancelariji sigurno mi je potrebno više vremena da to kvalitetno pripremim, da bih to njima dao sve u APIF-u i sudu, da bi oni to mogli završiti za tri ili pet dana. Ali ta priprema dokumentacije traje dugo. Primjera radi: svaki osnivač mora da izvadi poresko uvjerenje o izmirenim poreskim obavezama. Onaj ko ima poreski dug ne može izvršiti registraciju. Ako je pravna osoba osnivač druge pravne osobe i za to su potrebna poreska uvjerenja da je izmirio poreske obaveze. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi je također potrebno poresko uvjerenje da su izmirene poreske obaveze. To znači da priprema za registraciju oduzima vrijeme. Sama registracija se može završiti za od tri do pet dana”, objašnjava Rakić.

(Klix)