Privredna delegacija Turske posjetila Kantonalnu privrednu komoru Tuzle

U okviru posjete nekoliko zemalja bivše Jugoslavije Kantonalnu privrednu komoru Tuzle posjetila je privredna delegacija Turske. Cilj posjete je spremnost saradnje sa poslovnim partnerima ovih prostora.
Kako je istakao  v.d. predsjednik Asocijacije izvoznika iz istočne crnomorske oblasti , Ahmet Gurdugan, cilj dolaskla u Tuzlu je da započnu neke projekte i da ih završe u određenom roku. Poslije Tuzle idemo u Sarajevo , da pronađemo dobre partnere čijom realizacijom i ulaganjem bi svi bili zadovoljni .Razgovarali smo i o mogućnostima investiranja na našim prostorima u drugim oblastima, a dogovarali smo posjete i sajmovima, kao i promocijama određenih bh proizvoda u Turskoj.Mi želimo da prezentiramo turske proizvode ovdje jer Bosnu smatramo drugom kućom, ali želimo da budemo u kontaktu sa vašim privrednicima , da realiziramo moderne projekte kao što su oni u Turskoj, naglasio je predsjednik Gurdugan.
Prema riječima predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla, najpovoljnije mjesto za investiranje su BiH i Tuzlanski kanton jer je najniži porez na dobit I tu su naše prednosti. Imamo infrastrukturu i industrijsku kulturu koja je interesantna za zajednička ulaganja, a Turski privrednici su zainteresovani za oblast građevinarstva I traže firme iz tog sektora za zajedničke investicije, a zajednički projekti Turskih privrednika sa privrednicima Tuzlanskog kantona će imati obostranu korist.
Kada je riječ o izvozu i uvozu, izvoz u Tursku iz TK je 33 miliona KM ,a uvoz 220 miliona. Tuzlanski kanton izvozi nekoliko puta manje u odnosu na uvoz proizvoda iz Turske.U prošloj godini iz TK izvezeno je u ovu zemlju  oko 33 miliona KM proizvoda , a uvezeno 220 miliona,naglasio je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret  Kikanović.

Duška REBIĆ