Privode se kraju radovi na izgradnji novog mosta na rijeci Oskovi

Radovi na izgradnji mosta , na rijeci Oskovi u Mjesnoj zajednici Šišići u Općini Živinice su u završnoj fazi i biće završeni do kraja sledeće sedmice, nakon čega slijedi izgradnja pristupnih puteva mostu.

Prema riječima nadzornog organa i izvođača radova izgradnja novog mosta privodi se kraju, urađeno je oko 90 posta posla, a radovi na izgradnji mosta se odvijaju predviđenom dinamikom i biće završeni do kraja sledeće sedmice.

Kolovozna konstrukcija će biti dvije trake a u sklopu mosta biće i pješačka staza. Druga faza jeste završetak obalnih oslonaca, transport i montažni dio na koji se redaju takođe montažne betonske ploče gdje se kasnije to monolitizuje i nakon toga idu sitni radovi, uređenje kolovozne konstrukcije, ograda i neke osnovne stvari koje spadaju u same elemente mosta.

U izgradnju ovog mosta uloženo je 185.679,28 KM, od čega 120.000,00 KM finansira Vlada Fedracije u kreditnoj liniji Svjetske banke, a ostatak sredstava oko 65.000,00 KM finansira Općina Živinice.

Ugovor za izgradnju mosta na rijeci Oskovi u Mjesnoj zajednici Šišići, između Općine Živinice i Federalnog ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potpisan je krajem mjeseca juna ove godine.

Izvođač radova je firma SE-SARAJKA iz Živinica.

Nadzorni organi iz Federacije i Općine Živinice istakli su da je ovo trenutno jedan od najboljih mostova ove kategorije u ovoj regiji.

“ Prošle godine negdje u junu mjesecu bili smo svjedoci da je pala kula ovog mosta i da smo izgubili značajna sredstva koja su bila predviđena iz Federacije za ovaj most. Morali smo stvoriti nova sredstva da bi napravili ovakav most. Ono s čime smo se još susreli je to što je prvobitno bio napravljen loš idejni projekat mosta, zaista je bio napravljen u fazi jedne malo bolje kvalitetnije ćuprije. Ovo je jako važan most, i mi smo našli način da ovaj most zadovolji sve kriterijume jednog savremenog mosta i mi sad ovdje imamo most sa dvije staze, sa pješačkom stazom, most koji je siguran i koji će sigurno označiti čak i jedno stoljeće. Želim se zahvaliti još jednom građanima ovog područja koji su bili strpljivi i koji su vjerovali u nas, da ćemo doći u finalizaciju ovog mosta. Ono s čime smo se ponovo susreli je potreba za dodatnim sredstavima koje moramo obezbijediti kako bi napravili priključne dijelove puta na most. Nadam se da ćemo i to prevazići jer to iziskuje znatno manja sredstva i potrudit ćemo se svi da građani uskoro i u roku počnu prelaziti preko ovog mosta.”, kazao je načelnik Samir Kamenjaković.