„Prijatelji Željeznice“ podsjećaju: Dvije godine bez putničkih vozova u TK

Danas 14. decembra navršene su se dvije godine od ukidanja putničkih vozova na Tuzlanskom kantonu. Naime, 14. decembra 2019. godine prestao je saobraćati putnički voz Željeznica RS-a na relaciji Tuzla-Doboj-Tuzla, koji je bio jedini putnički voz na prugama Tuzlanskog kantona.

Kakav je odnos Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) prema Tuzlanskom kantonu pokazuje činjenica da su ŽFBH sve putničke vagone povukle s Tuzlanskog kantona još 2012. godine, kada su ukinule putnički voz Tuzla-Brčko-Tuzla. Vlada Federacije ne pokazuje interes da sufinansira putničke vozove Tuzla-Brčko-Tuzla i Tuzla-Doboj-Tuzla, dok Vlada Tuzlanskog kantona ne želi da sufinansira putnički željeznički saobraćaj unutar najmnogoljudnijeg kantona u kojem su skoro svi veći gradovi povezani željezničkom prugom.

Za to vrijeme, Vlada Kantona Sarajevo sufinansira željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo i Sarajevo-Podlugovi-Sarajevo, a Vlada Federacije na relaciji Maglaj-Sarajevo-Nistar-Čapljina-Sarajevo.

Region uveliko gradi nove pruge i nabavlja na desetine novih putničkih vozova, a Evropska Unija 2021. godinu proglašava godinom željeznice, ukazujući na prednosti i perspektive željezničkog saobraćaja (ekologija, sigurnost, brzina, udobnost, turizam…), navode u svom saopćenju “Prijatelji Željeznice” Tuzla.