Premijer TK: Vlada će povući Odluku o vanrednim prilikama, Budžet ponovo na Skupštini!

U politička previranja u Tuzlanskom kantonu uključio se i OHR koji je najprije pismenim odgovorom razriješio nedoumice između dvije suprostavljene strane Vlade i rukovodstva Skupštine TK i nove skupštinske većine, a potom i sastankom sa premijerom TK Denijalom Tulumovićem i predsjednikom Skupštine TK Žarkom Vujevićem.

OHR insistira da se sva relevantna politička pitanja vrate u Skupštinsku proceduru, te se nova sjednica Skupštine očekuje već u petak. No, prije same sjednice Kantonalne skupštine Vlada će na inicijativu OHR –a povući Odluku o vanrednim prilikama, te će se Prijedlog Budžeta, kao i zakon o izvršenju Budžeta i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ponovo naći na dnevnom redu sjednice Skupštine.

Iako su iz nove skupštinske većine više puta naglasili da ne žele blokirati TK te da su spremni podržati Prijedlog budžeta, postavlja se pitanje, šta ukoliko sjednica skupštine ponovo ne bude u punom sastavu ili usvajanje Prijedloga budžeta, prijedloga zakona o izvršenju budžeta i Finansijskog plana Zavoda bude uslovljeno smjenom rukovodstva Vlade i Skupštine?!

„Ja im se zahvaljujem kao opoziciji ako su odlučili da usvoje Budžet i mislim da su u regularnoj skupštinskoj proceduri to trebali i u prethodnom peridou da učine, a ukoliko budu postavljali pitanje funkcioniranja vlade, pitanje podnošenja ostavki predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika, premijera, a samim tim i kompletne Vlade svakako tokom skupštine o tom ćemo se izjasniti. Nijedne sekunde kao premijer ne želim da blokiram funkcioniranje svih tokova na našem kantonu“, izjavio je Denijal Tulumović, premijer TK.