Premijer TK Irfan Halilagić se sastao sa koordinatoricom IOM-a za Zapadni Balkan

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa savjetnikom Hasanom Fehratovićem primio je danas koordinatoricu za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i šeficu te misije u Bosni i Hercegovini Lauru Lungarotti sa saradnicima. Bila je to prilika da se sagledaju mogućnosti buduće saradnje.

Fokus aktivnosti Agencije, prema riječima šefice Lungarotti, je stvaranje podrške sigurnosti građanima, prije svega kroz bolje upravljanje migracijama. To se odnosi, rečeno je ovom prilikom, kako na migrante koji na putu kroz Evropu prolaze BiH tako i na mlade Bosance i Hercegovce koji napuštaju BiH.

„Kao mlad čovjek i sam sam zainteresovan za ovu temu te osjećam odgovornost da se angažujem u kreiranju boljih uslova koji će zadržati mlade u BiH“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Prioritet IOM-a na području BiH, rečeno je ovom prilikom, pored podrške migrantima je i prevencija govora mržnje te pomoć mladim ljudima.

Premijer Halilagić izrazio je zadovoljstvo što IOM otvara kancelariju u Tuzli te podržao buduću saradnju kada je u pitanju rad Vijeća mladih TK te projekat Evropske prijestolnice mladih.