Premijer Gutić naglasio važnost trase autoputa Beograd-Sarajevo preko TK-a

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç razgovarao je danas s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem o realizaciji započetih projekata, privrednoj saradnji te mogućnostima za buduće investicije.

Koç je istaknuo da je u odnosu na njegov posljednji boravak u TK, danas primjetan određeni napredak, a to se između ostalog odnosi i na poslovne rezultate turskih kompanija na ovom području.

– I pored toga, još uvijek ima prostora za napredak, unaprjeđenje saradnje i međusobnih odnosa – podvukao je turski ambasador, izražavajući očekivanje da se u budućnosti dodatna pažnja posveti daljem poboljšanju poslovnog ambijenta.

Premijer Gutić je kazao da postoji volja Kantonalne vlade da se stvari dodatno poboljšaju iako za neke stvari koje se tiču poslovanja privrednih društava, Kantonalna vlada nema nadležnost, ali je naveo da je zabilježen i rast industrijske proizvodnje i nivo stranih investicija u Tuzlanski kanton.

Dodao je i da su evidentni dobri odnosi Vlade TK s Udruženjem turskih privrednika s kojim se ostvaruju redovni kontakti i putem kojeg svi turski privrednici prema Vladi mogu kandidirati probleme i poteškoće.

Razgovarano je i o oblasti obrazovanja, realizaciji projekata s turskom agencijom TIKA-om, te radu i djelovanju međunarodnih škola te su dogovoreni sastanci na resornom i stručnom nivou, kako bi se sagledale mogućnosti i iznašla najkvalitetnija rješenja za rad i djelovanje škola.

Naglašen je i značaj i prednosti trase autoputa Beograd-Sarajevo, koja bi išla preko Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

(Nezavisni.ba/Fena)