Predstavom „Bosanska kraljica“ počinje manifestacija Ljeto u Tuzli


U okviru tradicionalne manifestacije Grada Tuzle „Ljeto u Tuzli“ na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta Tuzla (Kafe Sydnea) biće izvedena predstava „Bosanska kraljica“ autorice Marice Petrović u 20:30 sati.


Posljednjih godina gradske strukture ulažu u razvoj turizma, pa se i manifestacija „Ljeto u Tuzli“ uklapa u sadržaj koji će moći pratiti pored građana Tuzle i svi turisti koji su stigli u grad.

Bosanska kraljica je višestruko nagrađivana monodrama koju je režirao Vlado Kerošević u kojoj ulogu Katarine Kosače ostvaruje glumica Ivana Milosavljević. Nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske, te Studentskom scenom pri Akademiji dramske umjetnosti u Tuzli.
Buđenjem iz legende, oživljavajući život Katarine Kosače ova monodrama svjedoći o ženskoj snazi, vjeri , mudrosti, hrabrosti, boli i ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se do kraja života bori za očuvanje kraljevska i bosanskog naroda.

Autorica: Marica Petrović
Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović
Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević
Ulaz je besplatan

Duška REBIĆ