Predstavnički dom PFBiH u srijedu o budžetu Federacije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebali bi u srijedu, 25. januara, po hitnom postupku da razmatraju prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu.

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog budžeta za 2023. godinu u iznosu većem od 6,7 milijardi maraka, te je za 20,1 odsto, odnosno za nešto više od 1,1 milijardu KM premašio prošlogodišnji.

Da bi postao operativan budžet FBiH mora biti na vrijeme usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, odnosno da ga usvoje i delegati Doma naroda na sjednici u petak, 27. januara.

Na redovnoj sjednici Predstavničkog doma naći će se i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu i procjenu plana za 2024. i 2025. godinu, te prijedlog finansijskog plana FERKA-a za ovu godinu.

Početak sjednice zakazan je u 11.30 časova, saopšteno je iz Parlamenta.


Za usvajanje budžeta posebno su zainteresirani penzioneri. U slučaju da Budžet ne bude usvojen, ne samo da će biti odgođeno najavljeno povećanje već će u periodu privremenog finansiranja penzije (januar – februar – mart) penzije biti na nivou prva tri mjeseca 2022. godine.