Predstavnički dom odobrio dopunu Zakona o električnoj energiji u FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je na posljednjoj sjednici, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da ograniči rast cijena električne energije u Federaciji BiH u cilju izbjegavanja poremećaja u privredi i osiguranja njene stabilnosti u situaciji poremećaja na širem tržištu električne energije i naglog rasta cijena.

Zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobri i Dom naroda, a resorni federalni ministar Nermin Džindić je u izjavi novinarima kazao da se nada hitnom zasjedanju tog Doma.

– Nadam se da će biti zakazana hitna sjednica Doma naroda i na njoj biti usvojena korekcija jednog člana Zakona o električnoj energiji. Onda bi se stekli uslovi da Vlada Federacije, na prvoj sjednici nakon usvajanja u Domu naroda, pripremi materijal i predloži prihvatljvo povećanje električne energije kada govorimo o tržišnom modelu snabdijevanja – kazao je Džindić.

Poručio je da na javnoj i univerzalnoj usluzi, to jest domaćinstvima i sitnim obrtima, cijena električne energije će ostati ista i poslije Nove godine.

No sa druge strane Udruženje poslodavaca reagiralo je na najavljeno povećane cijena el. energije privrednom sektoru koje već očekuju obračun po znatno višim cijenama, pozvavši privrednike da za narednu godinu ne potpisuju ugovore sa EP BiH, oštro se suprostavljajući ovoj odluci.

Kažu da će ista prouzročiti gašenje brojnih proizvodnih pogoda, obrta i djelatnosti a samim tim donijeti i enornu štetu za radnu snagu koja će ostati bez posla.