Predstavnici Privredne komore iz Alanyje posjetili Živinice

Živnice su tokom prošle godine mnogo uložile u razvoj poduzetničkih zona, čime su stvoreni preduslovi za snažnije privlačenje investitora. Aktivno su radili i na olakšanju administrativnih barijera, koje su za većinu privrednika komplikovane.

Ova općina je sada spremna za nove investicije. Partnera bi mogli imati i u privrednoj komori iz Alanyje. Turske investicije nisu strane ovoj općini u kojoj je prije dvije godine nekoliko turskih privrednika investiralo više od tri miliona KM. Od prošle godine Živnice su članica Unije gradova i općina turskog svijeta.

Prema riječima načelnika Živinica Samira Kamenjakovića, na osnovu tog sporazuma ostvarena je bliska saradnja s pokrajinom Bolu, a Općina Živinice se prošle godine bratimila sa gradom Bolu. Po njegovim riječima, već je ostvarena trgovinska saradnja, s obzirom na to da se brašno iz Živinice izvozi u taj grad.

Sekretar Udruženja poslodavaca Živinice Selmir Šljivić kaže da su ostvareni jako dobri kontakti ne samo s poslovnim ljudima iz Turske, nego i čitave Evrope, te u narednom periodu očekuju mnogo više poslovnih ponuda.

Investitori iz Turske posljednjih godina često posjećuju TK, te su uglavnom upoznati o pozitivnim trendovima i stalnim rastom stranih investicija u Tuzlanskoj regiji.

Zamjenik šefa kabineta Trgovinske komore Alanyje Sait Durusoy istakao je da su ovo prvi koraci uspostavljanja kontakta, te da je rano govoriti o konkretnim koracima koji će biti urađeni u narednom periodu.

– Međutim, među nama su privrednici iz raznih sektora – građevinarstva, turizma, obrazovanja. Nadamo se da ćemo dobiti korisne informacije vezano za privlačenje i mogućnosti investiranja i poslovanja u Živinicama i Tuzli – kazao je Durusoy.

Direktor Fondacije „BIGMEV“ Sarajevo Samir Vildić je naveo da je Turska u ekonomskoj ekspanziji i oni traže nova mjesta za investiranja, „a Tuzla zaista može biti to mjesto koje će odgovarati da bude most između Turske i Evrope“.

Ovom prilikom istaknuto je da su Živnice, nekada poznate po poljoprivrednoj proizvodnji te razvijenoj drvnoj industriji, danas spremne i za razvoj metalne industrije. Bilježe povećanje razvijenosti, prema socioekonomskim pokazateljima. Sklopljeni su ugovori sa investitorima iz Austrije i Njemačke, čime su pokazali spremnost za privlačenje stranih investicija.

(Fena)